Ingvild (16) gjorde det i år igjen

Leser sitt dikt om Facebook-generasjonen i Oslo i kveld!

LANG VEI: Fra Hardangervidda til sosiale medier: Ingvild Utvik er Kulturnattpoeten 2013. Slik hun også ble det i 2012. Foto: PRIVAT
LANG VEI: Fra Hardangervidda til sosiale medier: Ingvild Utvik er Kulturnattpoeten 2013. Slik hun også ble det i 2012. Foto: PRIVATVis mer

(Dagbladet): Ingvild Utvik (16) er kåret til Kulturnattpoeten i år igjen. Hun krones med tittelen for diktet «fyrstikkbarn», som hun vil lese på scenen i Oslo bokfestivals hovedtelt i Spikersuppa kl. 22.30 i kveld.

- Du gjorde det igjen, du! Ble du overrasket selv?

- Om jeg ble! De andre bidragene var enormt sterke. Jeg var fornøyd med dette diktet, men ikke fornøyd, sier Ingvild.

- Juryen likte det i hvert fall veldig godt. Jeg synes det er sterkt — originalt, visuelt, i stor bevegelse. Leser det som et vitnesbyrd over vår, eller din, generasjon. Hva vil du si selv?

- Det er omtrent det jeg tenkte òg. Når diktet er skrevet i vi-form heller enn jeg-form, viser det til en slags samlet opplevelse og blir vel også et slags vitnesbyrd, eller mitt forsøk på et. Jeg prøver å vise fram et slags tenkemåte i min generasjon, hvor målet ikke lenger er suksess i vanlig forstand, men heller å beholde seg selv.

Frykt for å glemme
Likevel mener hun det er overføringsverdi til andre generasjoner:

- Det er vel noe de fleste generasjoner med tenåringer har hatt mot sine foreldre, så kanskje det heller er en historie om tenåringsmentaliteten. Om hvordan vi ser generasjonene over oss.

Hun mener diktet også handler om frykt:

- Om vår frykt for å gå inn i de voksnes verden og bli dømt på måter vi aldri har blitt før, og hvordan det virker tryggere bare å bli i vår selvskapte verden hvor stygghet er skjønnhet og barndom blir tviholdt på. Og vi hekter oss på alle måter å dokumentere på, delvis for å vise oss fram, men kanskje også fordi vi er redde for å glemme hvordan det var. Eller hvem vi var.

Ingvild har ikke pleid å skrive i vi-form, og det er andre som har påpekt at hun nå har begynt med det, forteller hun:

- Jeg tror jeg gjør det fordi det skremmer meg. I hvert fall i et dikt som dette, hvor jeg tar en større gruppe mennesker inn i dette vi-et. Da er jeg litt redd for å ta helt feil om alle rundt meg.

Utnevnelsen til Kulturnattpoet 2013 viser at diktet også har overføringsverdi. Dette skriver juryleder Nils-Øivind Haagensen, som har skrevet flerfoldige diktsamlinger, om utvelgelsen:

Være alt vi kan være
Da jeg var litteraturstudent i Bergen sa professor Arild Linneberg at det var og er dikterens oppgave å ta vare på språket. Huske ord som andre er i ferd med å glemme. Og bruke dem og holde språket levende. På samme måte var det, og er det, dikterens oppgave å utvide språket. Strekke det. Finne det opp på nytt. Og jeg tenker vi begynner der når det gjelder kveldens vinner av Kulturnattas, Bokfestivalens og Skolekammeret diktkonkurranse, fordi hun har skrevet et så kult ord som «andungepunkere». Et ord som med en gang får det til å koke på kjøkkenet. Og vi ser for oss så mye rart. Og vi føler oss litt mer levende. Andungepunker, ja. Wow.

Et dikt er i veldig stor grad ord og bilder. Det er et slags konsentrat. Av liv og tenking. Og Fyrstikkbarn leverer et praktfullt bilde, i tillegg til et godt nytt ord. «Og når vi finner tid til det/ tar vi alle vi kjenner med/ og legger oss under/ forstørrelsesglass/ i sola». Alle vet hva som skjer med fyrstikker under forstørrelsesglass og solskinn. Og det første man tenker er at det er et destruktivt bilde. En absolutt ødeleggelse. Alt og alle vi kjenner skal brenne opp, forsvinne — og vi skal gjøre det med viten og vilje. Men så tenker vi det motsatte: vi skal ikke forsvinne, vi skal blusse opp, vi skal leve enda tydeligere, vi skal være alt vi kan være — om enn for bare et øyeblikk.

Et dikt som kan si det er en verdig vinner av en hvilken som helst konkurranse. Gratulerer med diktet, Ingvild.

Juryen for Kulturnattkonkurransen 2013 har bestått av Nils-Øivind Haagensen, Kristian Rishøi, Hilde Drange og Maria Børja.

Om Oslo kulturnatt:
• Én dag/kveld/natt i året er det mulig å teste ut det fantastiske kulturlivet i Oslo - helt gratis.
• Bak står Oslo kommune ved Kulturetaten i samarbeid med byens offentlige og private institusjoner, kunstnere i alle sjangrer og kulturlivet.
Les mer

Skriv dikt i Dagbladet:
• Skolekammeret: db.no/ungdomsdikt 
• Diktkammeret: db.no/dikt