Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ingvild Thorkildsens «Klara»

Troverdig jenteportrett og fortelling om ungdommelig rastløshet og sårbarhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klara går siste året på ungdomsskolen, og er hysterisk opptatt av å legge barndommen bak seg. Hun mistrives grenseløst med sin mamma, de har glemt kunsten å snakke ordentlig med hverandre. Far er en ukjent størrelse, i alle fall inntil videre. Hun har to hovedinteresser: Pene gutter som hun gjerne vil ha til kjæreste, helt til de selv blir med på leken. Og fester med så mye drikking at hun mister kontrollen. Klara flyter rundt i et rastløst mønster mellom ubehag og lengsler.

Ingvill Thorkildsen leverer en solid romandebut med sin «Klara». Det er en realistisk fortelling i et enkelt og greit språk, med troverdighet som sin sterkeste side. Klaras problem er at hun vet at hun vil noe annet enn det mønsteret hun tråkker opp, men hun vet ikke hva det andre skal være. I egne øyne er problemet at hun er femten år, mens moren behandler henne som om hun er tolv.

Det er noe uendelig sårbart over denne ungdomsskoleeleven som bare ønsker å lene seg inntil hver enkelt av de pene guttene hun møter og få ham til å være glad i seg. Men hun vil ikke binde seg til noen fast kjæreste. Det faste er for skummelt. Forandring er trygghet, og mest av alt vil hun forandre seg selv, hele tida. Godt at guttene er gode, og at bestevenninnen er trofast.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!