Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Tiggeforbud

Inhumant og uverdig om tigging

Vi har allerede lovgrunnlag og evne til å stoppe og straffe virksomheten. Hvorfor skal vi i tillegg lovfeste et nasjonalt tiggeforbud? 

TIGGER: En kvinne tigger penger på Karl Johans gate i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
TIGGER: En kvinne tigger penger på Karl Johans gate i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et svarinnlegg fra Fremskrittspartiets justispolitiske talsmann, Ulf Leirstein, blir min kronikk om nasjonalt tiggeforbud karakterisert som «i beste fall naiv», med henvisning til «Brennpunkt»-dokumentaren om rumenske tiggere i Bergen og en dom i Bergen tingrett.

Dommen viser det som var poenget med mitt innlegg, at vi allerede har tilstrekkelig lovgrunnlag og evne til å stoppe og straffe denne virksomheten.

ADVOKAT: Arild Humlen.
ADVOKAT: Arild Humlen. Vis mer

Hvorfor skal vi da i tillegg lovfeste et nasjonalt tiggerforbud?

Jeg er enig i at det er bekymringsfullt at romfolk reiser fra hjemlandet for å tigge.

Trafikken er ikke noen løsning på gruppas problemer. Den pågående saken i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD), Fatme Memet and Others v. Romania, resulterte nylig i en beslutning om midlertidig forbud mot rumenske myndigheters nedriving av hjemmene til rom-familier sør i Romania, hvor ordføreren i byen Eforie omtaler rom-befolkningen som en infeksjon og beskriver dem som «hunder». Overgrepene mot romfolket i flere land er omfattende.

Dette fører til at mange krysser grenser i jakten på et livsgrunnlag.

Et poeng Leirstein ikke fikk med seg i mitt innlegg, var at vi har hjemmelsgrunnlag for å regulere og eventuelt stoppe tiggertrafikken fra utlandet og også et utviklet lovgrunnlag mot rettsstridig utnyttelse av kvinner der det forekommer.

Henvisningen til Bergen tingretts dom viser dette. Et generelt forbud mot tigging vil derfor bare være nødvendig dersom en har til hensikt å ramme andre nødstilte borgere i Norge.

Å forby og straffe disse som av forskjellige grunner tvinges til å tigge for å skaffe seg et livsgrunnlag, er i strid med et humanistisk menneskesyn.

Noen faller utenfor og mange lever på tynn grunn mot fattigdommen. Det er nedverdigende nok for dem som av slike grunner tvinges til å tigge, om de ikke også skal bli lovbrytere og risikere straff. Da er det ikke tiggerne som mister verdigheten, men det norske samfunnet.

Leirstein avslutter med å si at vi trenger flere virkemidler. Bør vi ikke heller utnytte de som er, og ikke lovfeste en rettstilstand som forbyr og straffer alle nødstilte som tvinges til å tigge? Det er i dette siste det inhumane kommer til uttrykk.