LEDER

Dagbladet mener:

Inkassoprofitørene får som fortjent

Det er riktig å gripe inn mot inkassobransjen skyhøye gebyrer. I neste runde kan politikerne også se på om statens gebyrer står i forhold til tjenestene.

FARLIG STRATEGI: Klarer du ikke å betale gjeld, kommer inkassobyråene. Men hva er det rimelig at de skal ha for jobben? Illustrasjon: NTB scanpix
FARLIG STRATEGI: Klarer du ikke å betale gjeld, kommer inkassobyråene. Men hva er det rimelig at de skal ha for jobben? Illustrasjon: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

En arbeidsgruppe oppnevnt av regjeringen foreslår at inkassoselskapene ikke lenger skal få kreve inn feite gebyrer ved ubetalte bompenger, telefon- eller legeregninger. Til sammen vil forbrukerne spare rundt to milliarder i året, ifølge Dagens Næringsliv. Konkret innebærer forslaget kraftig reduksjon av gebyrene på mindre beløp som ikke er betalt. Alle krav under 500 kroner omfattes, noe som er en tredel av alle inkassosaker. Det skal bare være lov med fire purringer og et samlet gebyr på 240 kroner, mot 700 i dag. For et slikt krav som betales etter første betalingspåminnelse, blir gebyret 70 kroner mot 350 i dag, en reduksjon på 80 prosent. Her må regjeringen følge opp og gjennomføre disse forslagene i en ny inkassolov.

Forslaget er ikke like radikalt eller gunstig for forbrukerne når det gjelder høyere beløp. For beløp fra 10.000 kroner og oppover er reduksjonen i gebyrer svært beskjeden. Samfunnsmessig er det her vi finner de største problemene. Antall inkassosaker har økt hvert år siden 1980 og er nå oppe i fem millioner saker. Ved utgangen av 2018 hadde nordmenn 21 milliarder i forbrukslån som hadde gått til inkasso. Til sammen omfattet det 470.000 lån, en økning på 18 prosent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.