LEDER

Inkluderende fagbevegelse

De unge må få faste jobber, men vi må være varsomme med virkemidlene.

FASTE JOBBER: Gerd Kristiansen må sørge for at fagbevegelsen inkluderer også de som ikke har fast arbeid. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FASTE JOBBER: Gerd Kristiansen må sørge for at fagbevegelsen inkluderer også de som ikke har fast arbeid. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Klassekampen melder om at 9 av 10 unge ønsker fast jobb. Det er en viktig påminnelse om at påstandene fra Anita Kron Traaseth i Innovasjon Norge og Vibeke Hammer Madsen i Virke, om at dagens ungdom vil ha frihet og fleksibilitet, og ikke tryggheten som kommer med fast jobb og egen bolig, ikke stemmer overens med virkeligheten.

En klar lærdom fra undersøkelsen, er at arbeidet for at så mange som mulig får faste jobber, bør fortsette for fullt. Men all den tid mange ikke har faste jobber, bør både fagbevegelsen og myndighetene være kloke når de arbeider mot målet.

Undersøkelsen er utført av Norstat på bestilling fra Svenssonsstifelsen, en stiftelse som jobber for å fremme verdien av fagorganisering og faglige rettigheter. Til tross for at spørsmålsstillingen «ønsker du fast jobb i framtida», er tvetydig på flere måter (fast jobb trenger ikke bety fast ansettelse og framtida kan være «en gang i framtida» eller i morgen), er budskapet likevel klart.

Vi har ikke å gjøre med en ny generasjon av frilansere. Også den unge generasjonen ønsker trygghet i tilværelsen. Det bør ikke komme som en overraskelse. Trygghet om inntekt, bosituasjon og samliv, er fundamentene vi bygger våre frie liv på.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer