DEBATT

Inkonsekvent om samarbeid

Høyre kan ikke klage over manglende demokrati når de vil privatisere i stor skala.

INKONSEKVENT: Helga Pedersen ( AP ) mener høyre ikke kan klage over demokratisk underskudd. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
INKONSEKVENT: Helga Pedersen ( AP ) mener høyre ikke kan klage over demokratisk underskudd. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Høyres kommunalpolitiske talsmann går i Dagbladet 1. september nok en gang til angrep på interkommunalt samarbeid. Det er viktig med åpenhet og at lokale folkevalgte har innsyn og kontroll. Høyres holdning innebærer imidlertid flere paradoks. Her er tre av dem.

1. Høyre og Frp sier i sin regjeringsplattform at «produksjon av velferdstjenester skiller seg lite fra andre tjenester». Det er «helt nødvendig at konkurranse blir et gjennomgående element i offentlig virksomhet.» Det er ikke troverdig når Høyre klager over demokratimangel i interkommunalt samarbeid, samtidig som de tar til orde for en storstilt privatisering av offentlige tjenester.

I fjor fremmet Arbeiderpartiet, SV og SP forslag i Stortinget om å sikre full åpenhet rundt sentrale kvalitetsindikatorer, herunder bemanningssituasjonen, for tjenester som kommunen har ansvaret for. Bakgrunnen var at Oslo kommune nektet innsyn i bemanningen på anbudsutsatte sykehjem. Høyre og Frp stemte ned forslaget vårt. Mer åpenhet og demokrati er tydeligvis viktig - så lenge det ikke omfatter private velferdsaktører betalt av det offentlige.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.