LEDER

Inkonsekvent politikk

Mer åpenhet og informasjonsflyt er det som skal til for å få bukt med skatteparadis.

20160307 HURDAL Regjerenigen til Erna Solberg møtes til budsjettforhandlinger i Hurdal.  Erna Solberg og Siv jensen 

Foto Hans Arne Vedlog /  Dagbladet
20160307 HURDAL Regjerenigen til Erna Solberg møtes til budsjettforhandlinger i Hurdal. Erna Solberg og Siv jensen Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Klassekampen har i en artikkelserie rettet søkelyset mot den inkonsekvente skatteparadis-politikken norske myndigheter fører.

Mens DNB blir hudflettet for opprettelsen av postkasseselskaper i Seychellene, har ikke staten noen problemer med å la det statlige investeringsselskapet Argentum plassere tolv milliarder kroner i skatteparadisene Caymanøyene, Guernsey og Jersey.

Og det er fullt lovlig for både statlig eide selskaper og Oljefondet å investere i skatteparadis. I tillegg bruker bistandsfondet Norfund skatteparadis for å investere i utviklingsland.

Det må det bli en slutt på. Norske myndigheter er nødt til å ta grep for å unngå å støtte opp om skatteparadis.

Det kan virke overraskende at vi tillater denne praksisen. For i regjeringens eierskapsmelding, står det i klartekst at «selskaper med internasjonal virksomhet [ ... skal søke] å unngå å benytte skatteparadiser som ikke følger standardene til Global Forum om transparens og effektiv informasjonsutveksling i skattesaker og som ikke vil inngå skatteopplysningsavtaler med Norge.»

Problemet består i at disse kravene ikke er spesielt vidtgående. Verken Bermuda, Seychellene eller Caymanøyene er lenger regnet for å være skatteparadiser etter disse standardene. I tillegg ønsker staten maksimal avkastning på pengene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer