Inn bak murene

Kim Småges «Kainan» er Norges 16. beste krimroman.

INTENS KRIMROMAN FRA SMÅGE: Det som gjør boken så intens er frustrasjonen som formelig får bokstavene til å dirre, den innestengte energien til hovedpersonen, skriver Inger Merete Hobbelstad om Kim Småges bok «Kainan».  Foto: Helge Hansen
INTENS KRIMROMAN FRA SMÅGE: Det som gjør boken så intens er frustrasjonen som formelig får bokstavene til å dirre, den innestengte energien til hovedpersonen, skriver Inger Merete Hobbelstad om Kim Småges bok «Kainan». Foto: Helge Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ja, det er et krimmysterium i «Kainan». Det er knyttet til frimureriets hemmeligheter, til forbudte stoffer og skjulte trusler. Men det som gjør boken så intens er frustrasjonen som formelig får bokstavene til å dirre, den innestengte energien til hovedpersonen, skuespilleren og overklassedatteren Lena Krane Löss. Hun bryter ut av det borgerlige livet hun er født inn i og samtidig baler med sinne og sorg over å være utestengt fra mennenes fellesskap – enten det er kameratenes fellesskap i puberteten, farens sjakkspill med broren Andreas eller de skyggelagte forbindelsene Andreas pleier i voksen alder, som har gjort ham skremt og lukket.

Androgyn Tvillingene Lena og Andreas har valgt ulik vei i livet, men når hun finner broren vettskremt og bablende og med en pistol i hånden, må Lena handle. Hun klipper håret og legger ned stemmen og tar brorens plass i frimurerlosjens seremonier – og vikler seg inn i et spill hun er i stadig tvil om hun mestrer. Lena blir en androgyn, utypisk krimheltinne, mer handlekraftig enn sin bløtere bror, men plaget av det uoppfylte ønske om å komme nær den sterke faren, som nå er død, og et anspent forhold til den nevrotiske moren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer