Inn eller forsvinn

Desember: Den beste måneden for deg som vil kline eller slåss. Den verste for deg som er dørvakt.

- SYNES DU JEG SER DRITA UT?

Han har snus og ville øyne. En vakt fulgte ham akkurat ut i Universitetsgata. Og nå lener den utkastede seg mot Bård, vakten som skal sørge for at han ikke kommer inn igjen.

- Han som kasta meg ut tåler faen ikke trynet på meg! Det som skjedde der inne, det var patetisk! roper snusleppa.

Dørvakt-Bård står stille og svarer at om det var patetisk eller ikke, det veit ikke han, for han var ikke der. Snusleppa proklamerer at dette er det verste han har opplevd. Bård ser en annen vei.

Snusleppa er den første som blir kastet ut av baren Onkel Donald i Oslo denne kvelden.

Men ikke den siste.

FREDRIK STORDALEN, eks-dørvakt og sosiolog, har skrevet hovedoppgaven «Du er verdens største idiot!». Den handler om dørvakters erfaringer med konflikter på utesteder. Og uten at han vet det, har Bård akkurat benyttet seg av en kjent konfliktløsingsstrategi - idet han flyttet øynene sine vekk fra den utkastede.

- Det er en måte å avslutte på, sier Stordalen.

I oppgaven sin skriver han: «Hovedpoenget er å virke fullstendig uinteressert og uengasjert i konflikten ved å forholde seg svært rolig til gjesten(e) i den aktuelle konflikten.» En av dørvaktene han intervjuet sa det sånn: «Jeg mener, de ble skremt da vi tok det så rolig med at de ba oss å reise til hælvete og kom så skal vi slåss og sånn ikke sant. Og bare jøss, vow for noen rare folk. Her er det best å komme seg ut.»

FORRIGE DESEMBER KJØPTE nordmenn 84 prosent mer alkohol enn de gjorde i de andre månedene. Denne desemberkvelden er hele den innerste delen av Onkel Donald reservert til julebord. Mye alkohol er lik mange konflikter, og utenfor er det kø også, noe Stordalen skriver er «en sosial struktur som bidrar til å skape konflikter på utesteder.»

Den sosiale strukturen som akkurat nå strekker seg bortover fortauet, består av jenter med smale skotupper og gutter med småpiggete hår. To av Onkel Donalds fire dørvakter skal passe på dem . De heter Bård Hansen og Warren Rob, og på glassdøra bak dem er det skrevet «24-års aldersgrense» og «Leg.plikt».

DET ER SNART MIDNATT. På do begynner papiret å flyte og kvinnene snakker om rødvinstenner. Ved inngangen har en dame i rød skinnjakke slått seg vrang: Hun er ikke 24, men hun sier en som heter Rikard har sagt at gjengen hennes bare skulle spørre etter en viss person på Onkel Donald, og så ville alle slippe inn. Dessverre husker ikke skinnjakkedama hva den visse personen heter. Sel Nichols, sjefen for dørvaktene, kommer ut og sier at han ikke kjenner denne Rikard og ikke har tenkt å bli kjent med ham heller. Da tar jentas kjæreste over. Han har pelskrage på jakka og vestkantsjargong, han håndhilser på Sel og sier at Rikard er sjef for et eller annet i dørvaktbransjen. Sel slipper dem likevel ikke inn. Pelskragen mener dette er en sak for Dagbladet.

- Det er liksom sånn at vi føler oss litt snytt. Vi som er blitt lovt det her av Rikard. Vi har en litt annen historie enn folk som bare tilfeldigvis kommer innom her, sier pelskragen.

Så må Sel snakke med to karer som vil gå forbi køen fordi de kjenner ei som heter Birgitte. Nei, de husker ikke etternavnet, men hun er i alle fall lys og har store pupper.

TI OVER ETT. På do er det tomt for papir og damene skråner stumt mot speilet. Ute holder dørvaktene det gående med traktekaffe og bred beinstilling, de har inntatt det Stordalen kaller «den mest vanlige dørvaktposituren», «bakovertrukne skuldre og brystet frem, føttene med samme avstand som skuldrene, armene langs siden». Menn med frakk synger i køen, «bæææjbii!» synger de, og en kar som har svømmende øyne står foran Sel. Han vil inn. Sel ser på ham:

- Til deg så må jeg si det sånn: Du må ta deg en runde. Vi får håpe at det hjelper.

Dette er en dørvaktklassiker - Stordalen kaller det «tape/tape-strategien».

- I stedet for å si dra til hælvete, jeg vil aldri se trynet ditt igjen, ber man gjesten om å ta seg en runde, forklarer Stordalen.

Det heter «tape/tape-strategien» fordi både dørvakten og gjesten må fire på sine krav, begge gir litt og begge får litt. Men de fleste gjestene kommer aldri tilbake fra runden.

- Fordi de er så fulle at de ikke husker hvor de har vært, sier Stordalen.

VED BAREN: En manns munn nærmer seg en dames nakke, samtidig som venstrehånden hans jobber seg oppover i trøya hennes. Ved småbordene: Chris Dabed, 22 år og yngst av dørvaktene, har funnet to karer som står og svaier.

Chris må ha dem ut. For å unngå bråk i en slik situasjon, bør dørvakten ha «adferdskontroll og ro».

- Særlig hvis man ser ut som en klassisk dørvakt; stor og skummel. Det sender signaler til gjestene som man må motbevise. Da må man være veldig verbal og hyggelig og si ting på en pen måte, forklarer Stordalen.

- Går det greit, sier Chris til de svaiende mennene.

Den ene svarer at det går greit, ja. Da ymter Chris noe om at de bør ta seg en tur ut.

- Det er første gang vi reiser oss i kveld! Og så er det rett ut?

- Ja, sier Chris.

- Faen. Vi har sittet stille i hele kveld! Hvis vi bare hadde blitt sittende, så hadde ikke du...

- Jeg beklager. Men du er litt full nå, sier Chris.

- Hva er det jeg har gjort som ingen andre har gjort? spør den ene.

- Ser vi så mye verre ut enn de andre? spør den andre.

Etter en periode med det Stordalen kaller «forsvarspreget kommunikasjon fra gjestens side», går Chris over til strategien «fysisk konfliktløsing». Han legger en hånd på den ene mannens skulder og skyver ham sakte mot døra.

- DET ER EGENTLIG en litt latterlig jobb, sier dørvakt-Warren.

- Barnepasser for voksne mennesker. Folk har en tendens til å ha litt rar oppførsel.

Det er kaldt. Klokka er halv tre og spotlightene slukkes over døra. Karene Chris kastet ut står ved inngangen ennå, de begynner å diskutere med Warren, «Vi satt faktisk ved et bord!» skriker de. Gang på gang. Til slutt sier Warren at han ikke kan skjønne at det spiller noen rolle om de har sittet eller stått, og karene sier at de ikke vil inn igjen uansett.

Warren har snø i håret. To damer kommer skjenende, de vil inn selv om det er stengt, de svirrer rundt Warren med hodene på skrå og sier «Hvilken skade kan det gjøre? Det er bare for en kort visitt!».

Den ene lager smale øyne og ser på dørvakten.

Mye lenger enn hun ser på Onkel Donald.

Og det fant også Stordalen ut i sin dørvaktsforskning: Det er en del sjekking i dørene rundt omkring.

- Men jeg tror ikke det er fordi jentene har så lyst til å være kjæreste med en dørvakt. Jeg tror det er fordi de vil komme seg inn, sier Stordalen.

- Men jeg fant kjæresten min i døra, jeg. Så jeg skal ikke si noe.

En som heter Rikard sa

at vi bare skulle spørre etter... en person her, og så skulle vi få slippe inn... men jeg husker ikke hva han heter ... Okay - du kaster bort

tiden din. Men jeg får betalt for å stå her.

<B>TRIKS: For å virke smalere og mindre provoserende, stiller Warren Robb seg med siden til gjestene.
<B>ALT Å VINNE: Hun er ikke 24. Men hun tar gjerne en diskusjon med Sel Nichols.
<B>PAUSE: Sel Nichols (38) (t.v.) og Warren Robb (28) kan ikke røyke i døra. De må kunne ta i folk når det trengs.
<B>EN FOT INNAFOR: - Vil du se leg? Av meg også? Det er så deilig ass\'. Tusen takk, sier kvinnen, og blir så ivrig at hun mister bankkortet i bakken. Det hender Bård Hansen (23) krever leg av damer han vet er gamle nok. For å være snill.