Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Inn i Afrika

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

IDI AMINS ETTERFØLGERE: Allerede nå går det gjetord om filmen «Kongen av Skottland». Skuespilleren Forest Whitaker har gjort nitide studier av den gale Idi Amin som regjerte Uganda på 1970-tallet, og resultatet skal være forbløffende.Idi Amin begynte sin løpebane i den britiske kolonihæren, og ble utnevnt som nestkommanderende for i den nye ugandiske hæren. Han takket for tilliten med et kupp i 1971.

DEN NYE PRESIDENTEN i Uganda utnevnte en fotomodell til utenriksminister. Han tok selv telefonen i palasset, og uttalte seg om verdenssituasjonen til tilfeldige diplomater og journalister. Under en mottakelse i Kampala lot han seg bære rundt av europeiske ambassadører. Og han bestilte en ekstra lang frakk for å gi plass til alle medaljene. Med adresse til den gamle kolonimakten Storbritannia kalte han seg Kongen av Skottland. Idi Amin hadde to års skolegang, han ikke kunne lese eller skrive. Og han var ansvarlig for at mellom 300 000 og en halv million mennesker ble torturert til døde eller skutt.

DU KAN LESE om Uganda før og nå i Tomm Kristiansens nye bok «Afrika - en vakker dag». NRKs tidligere Afrika-korrespondent forteller framfor alt om situasjonen i dagens Uganda der Lords Resistance Army har bortført 26 000 gutter og jenter. De er tvangsrekruttert i en slags geriljahær av barnesoldater og barnehustruer.

DET SIES AT president Yoweri Museveni, som vartes opp av Vestens bistandsminister, bekjemper denne Herrens Motstandshær som ledes av en sinnssyk slakter med religiøse åpenbaringer. Men hvorfor blir det da ikke slutt på vanviddet?Forfatter Tomm Kristiansen serverer kanskje et svar fra hotellrestauranten i byen Gulu der aktørene møtes: «De som skal drepe hverandre, deler hverandres øl. Og de som skal hjelpe de overlevende, blir bommet for penger av dem som lager den djevelskap de bruker millioner på å lindre. Slik har de sittet i årevis, og hotelldirektøren kan gjøre opp sin kasse med pent overskudd.»

Hele Norges coronakart