Inn i musikken

Han har kanskje et av platebransjens største ego, men stemmen og musikken til David Crosby gjør verden til et bedre sted.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

CD-BOKS/CD: Rhino-produkter er og blir ganske uangripelige. David Crosby-boksen «Voyages» er lekkert dandert med en tjukk liten bok med kommentarer, låtnotater og essay, og et Graham Nash- og Joel Bernstein-plukket utvalg fra Byrds-tida via Crosby, Stills, Nash (& Young), soloarbeider, gruppa CPR og helt fram til «Crosby & Nash» fra 2004. De to første CD-ene er å betrakte som et «best of»-utvalg, den tredje er godbitene - demoer, uutgitte låter og alternative versjoner. En flott skive i seg selv, som tåler sammenhengende lytting à la et regulært album.

Underrepresentert

Skal man pirke, må det påpekes at Crosbys Byrds-epoke er underrepresentert. Bare tre låter - «Eight Miles High», «Renaissance Fair» og «Everybody\'s Been Burned» - har fått plass. Den supre, Crosby-skrevne singelen «Lady Friend» er uforståelig nok utelatt, og vi hadde nok tålt gjenhør med i hvert fall ett av Crosbys spor fra Byrds\' startfase, tidligere dokumentert under navnet «Preflyte». Om ikke annet for kontekstens og det komplette bildets skyld.På den annen side kan man godt argumentere for, og som Bob Dylan påpeker på side 114 i tekstheftet, at Crosby egentlig ikke helt fant sin plass i The Byrds. Hans unike, komplekse og lett gjenkjennelige musikalitet, hans forkjærlighet for å overføre klassisk-, jazz og world music-strukturer til pop, og hans utfordrende tekster i krysningspunktet mellom spiritualitet, seksuell frigjøring og generelt hippiepreik ble litt mye for et band med tilnærmet stø kurs mot Grand Old Opry.

Optimale vekstvilkår

Skjønnheten, kjærligheten til musikk («Music Is Love», som han selv synger), den nesten overnaturlige harmoniseringsevnen og de transcendentale ambisjonene - alt som er vakkert og verdensforbederlig i Crosbys musikk - fikk da også først optimale vekstvilkår i det vokalharmoniske fellesskapet med Nash og Stephen Stills, og ikke minst på den stjernespekkede 1971-solodebuten «If I Could Only Remember My Name». Den blir mer og mer klassiker for hvert år som går.Den er kvantitativt overrepresentert i boksen - seks av ni låter fra albumet har fått plass, ytterligere to (deriblant en lang Jerry Garcia vs. Neil Young-gitarfest på «Cowboy Movie») dukker opp i alternative versjoner på den tredje cd-en.

Bonusspor

I tillegg, som David Crosby fortalte Dagbladet i august 2004, dukker «Kids And Dogs» (med Garcia på gitar) opp som bonusspor fra albuminnspillingen, en låt som ikke gjør skam på verken stemning eller kvalitet på det klassikersertifiserte albumet. Det kommer også i disse dager i remastret utgave med surroundmiks og det hele, og er en naturlig portal inn i David Crosbys musikk for eventuelle nye interessenter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer