Inn vandrere får jobb

Arbeidslivet er ikke forbeholdt norske nordmenn fra Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

OM LAG 170 000 innvandrere er i arbeid. Det vil si at 9 av 10 som ønsker jobb faktisk har fått jobb - mange også i samsvar med den utdanningen de har - og det uten å bytte navn.Ahmed Guleid konkluderer i en kommentar i Dagbladet 02.12.06 med at Norge og arbeidslivet er for nordmenn. «Det er stor diskriminering og forskjellsbehandling på det norske arbeidsmarkedet. Alle søknader som ikke har norske navn havner i søppelkassa.» Det er senere kommet flere artikler som understreker det samme.En helt annen innfallsvinkel finner vi i en kronikk i «Utrop» mai 2006 av Steinar Danielsen, daglig leder for Aetat Intro Oslo. Han skriver: «Altfor mange minoritetsspråklige arbeidssøkere har mangelfulle norskferdigheter og mangelfull forståelse av det norske samfunnet, inkludert forståelse for arbeidslivets muligheter og krav. Altfor få fullfører den kommunale norskopplæringen. Altfor mange registrerer seg hos Aetat uten å ha norskferdigheter som er på nivå med hva som forventes i dagens arbeidsliv.»

HVORDAN SKAL VI TOLKE disse to ulike synene? Ut fra tilgjengelige data er det ikke enkelt å gi noe klart svar på om hvorvidt innvandere uten jobb i hovedsak mangler kvalifikasjoner som arbeidslivet etterspør, eller om de diskrimineres. Problemstillingen med ledighet blant innvandrere er mer sammensatt enn mange er klar over. Hovedgrunnen til det er at det er forskjeller innen ulike grupper av innvandrere på arbeidsmarkedet. Den består av alt fra personer med høy utdanning til analfabeter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer