Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Innafor» tar den personlige dokumentarjournalistikken helt ut

Fram med mobilkameraet, fortell hva du føler.

NYTT GRAVEPROGRAM: Emma Clare Gabrielsen (25) er programleder for NRKs nye dokumentarserie for noenogtjueåringene. Foto: NRK
NYTT GRAVEPROGRAM: Emma Clare Gabrielsen (25) er programleder for NRKs nye dokumentarserie for noenogtjueåringene. Foto: NRK Vis mer

Hvordan lage gravejournalistikk som fenger blogg-generasjonen? Det er tusenkronerspørsmålet, ikke bare for «Innafor» - NRKs nye dokumentarprogram for folk i tjueåra – men også for mediebransjen for øvrig. Hvordan få ungdommen til å velge kvalitetsjournalistikk framfor kattevideoer? Svaret NRK har kommet fram til, ser ut til å være fram med mobilkameraet, fortell hva du føler.

Innafor

4 1 6

Dokumentar

Premieredato:

På NRK nett-tv mandag 23. januar, og på NRK1 søndag 29. januar kl 22.00

Se alle anmeldelser

Den saklige «Brennpunkt»-stemmen er riktignok på plass når noe av faktagrunnlaget presenteres. Men mye av programmet består av videoblogglignende klipp, der programleder Emma Clare Gabrielsen (25) filmer seg selv med mobilkamera, mens hun sier «fy faen, dette stresser meg skikkelig!».

Enten hun er på vei ut døra for å rekke timen hos intimkirurgen som skal vurdere hvor pent underlivet hennes er, eller hun nettopp har blitt kastet ut av et hotellrom fordi den prostituerte jenta hun intervjuer skal få en kunde på besøk.

Innrømmelse

Den personlige dokumentarjournalistikken kjenner vi igjen fra mange andre NRK-programmer, nå sist Leo Ajkics «Flukt», og ikke minst en rekke infotainmentserier. Men Gabrielsen tar det helt ut når vi følger henne inn på undersøkelsesbordet, mens kirurgen beskriver hva han ser (vi får riktignok ikke se det selv, et sted går vel fortsatt intimgrensa). Eller når hun i programmet om prestasjonsdop har en vanskelig innrømmelse å komme med, men ender med å skru av kamera første gangen hun forsøker å fortelle.

«Innafor» omtales som lillesøsteren til «Brennpunkt». De fire programmene i første sesong tar for seg pynting på kjønnsorganer, prestasjonsdop, moderne former for sexsalg, og åpenhet rundt psykisk sykdom. Temaer som absolutt angår dagens unge, ifølge spørreundersøkelser redaksjonen har bestilt. Én av åtte unge kvinner har vurdert intimkirurgi, kunne de melde i første program, som ble publisert mandag.

Spørreundersøkelsene utgjør det viktigste faktagrunnlaget. Gabrielsen har dessuten fått innpass i mange lukkede rom, men strengt tatt ikke så mange vi ikke har sluppet inn i før, i avisreportasjer for eksempel.

Noen steder hadde det vært greit med flere perspektiver: Mange av jentene som fikser på underlivet sitt, gjør det åpenbart fordi de er redde for å kle av seg foran andre. Så hvorfor får vi ikke vite hva gutta synes om intimkirurgi?

Avslappet

Men det mest interessante ved «Innafor» er den intime fortellerteknikken. Når det funker, øker det troverdigheten til programmet. Gabrielsen er rett som det er sitt eget beste intervjuobjekt. Følelsesutbruddene er også med på å skru opp spenningen. Hver episode starter midt i eller like før den mest grenseoverskridende scenen de har å by på, for så å ta et steg tilbake. Vi får ikke vite hvordan det går før helt mot slutten.

En så sentral rolle krever mye av hovedpersonen. Gabrielsen er imponerende avslappet foran kamera, og det er lett å forstå hvorfor hun vant Snapchat-auditionen NRK lyste ut for å finne rett programleder.

Hun er selvutleverende og synsende på den ene sida, men også lyttende og åpen i møte med andre. Hun moraliserer aldri, men passer på å veie opp når intervjuobjektene gjør det («Nå fikk jeg lyst til å prøve det, bare på faen!»). Her skal ingen si fy til noe som helst, selv om hver episode får en slags konklusjon på slutten – en som foreldregenerasjonen kan være godt fornøyde med.

  • Anmeldelsen er basert på tre av fire episoder.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media