Innbyggerne i Oslo er tjent med en velferdsmiks

Unicare ønsker en debatt om eldreomsorgen i Oslo, men den må være basert på fakta.

GOD MIKS: Med en miks av kommunale, ideelle og kommersielle aktører, kan vi fortsette å lære av hverandre, utfordre hverandre og sikre kvalitet, innovasjon og gode tjenester for hovedstadens eldre og deres pårørende, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock
GOD MIKS: Med en miks av kommunale, ideelle og kommersielle aktører, kan vi fortsette å lære av hverandre, utfordre hverandre og sikre kvalitet, innovasjon og gode tjenester for hovedstadens eldre og deres pårørende, skriver innsenderen. Foto: ShutterstockVis mer
Meninger

Direktør for Diakonhjemmet Omsorg, Helle Gjetreng, kommer i Dagbladet med uriktige påstander rundt Unicare og vår drift. Dette må vi få svare på.

For det første skriver Gjetreng at jeg leker med tall. I mitt innlegg i Dagbladet henviste jeg bare til tall Dagbladet hadde avslørt; nemlig at Diakonhjemmet skal drifte Ammrudlunden sykehjem for 15 millioner kroner mer enn hva Unicare gjorde. Da må det være lov for befolkningen å spørre hva Diakonhjemmet skal tilby av tjenester ved dette ene sykehjemmet som er verdt 15 millioner kroner mer av skattebetalernes penger.

Jeg kan dessverre ikke svare, da vi ikke har fått innsyn i verken anbud eller tilbud fra Oslo kommune. Men, dette kan kanskje Diakonhjemmet svare oss på?

Videre skriver Gjetreng at Unicare har dårligere lønninger til sine ansatte, uten å vise til noen konkrete tall eller eksempler. Vi er gjerne med å debattere om hvordan få en best mulig eldreomsorg i Oslo, men da må vi forholde oss til fakta – det gjelder også Diakonhjemmet.

Det er riktig at jeg tidligere har vist til Virke sin tariffavtale hvor det står at de har et dårligere kveldstillegg enn Unicare. Så kan man selvfølgelig som arbeidsgiver gi et bedre tilbud enn det tariffavtalen sier. Det er godt mulig at flere av Virke sine virksomheter gjør dette, på lik linje som Unicare gjør dette til sine ansatte. Det er nettopp her mye av problematikken rundt diskusjonen ved privat eldreomsorg ligger; det vises alltid til minstesatsene, mens realiteten er annerledes.

Videre insinuerer Gjetreng at Diakonhjemmet i motsetning til Unicare er villige til å drifte med underskudd. I de seks åra vi drev Ammerudlunden var samlet underskudd på 1,8 millioner kroner. Unicare tar ikke ut overskudd av eldreomsorgen, vi invester penger fra utlandet for å bygge opp gode tjenester. Tross underskudd ved Ammerudlunden, så ønsket både vi og våre medeiere å fortsette driften. Ikke for å kunne ta ut profitt som man kjapt forstår ut av disse tallene, men for å få fortsette det gode arbeidet vi hadde startet.

Så, Helle Gjetreng. Vi ønsker å samarbeide. Vi tror at Oslo sine innbyggere er tjent med en velferdsmiks bestående av både kommunale, ideelle og kommersielle aktører. Da kan vi fortsette å lære av hverandre, utfordre hverandre og sikre kvalitet, innovasjon og gode tjenester for hovedstadens eldre og deres pårørende.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.