OMFATTENDE: Rikard Spets debuterer med en informasjonsspekket thriller med handling fra krigen mot terror. Foto: Vegard Eggen/Juritzen
OMFATTENDE: Rikard Spets debuterer med en informasjonsspekket thriller med handling fra krigen mot terror. Foto: Vegard Eggen/JuritzenVis mer

Inneholder informasjon nok til et helt forfatterskap

Men debutant Rikard Spets klarer å holde fokus på historien.

ANMELDELSE: De utgjør en sjanger i seg selv, alle thrillerne som handler om krigen mot terror.

Rikard Spets skal derfor ikke beskyldes for å være original i sitt valg av tema.

Måten han har løst det på, er derimot ganske imponerende.

Dommedag Oppskriften er i grove trekk slik: al-Qaida planlegger en spektakulær terrorhandling som vil utslette hele den vestlige sivilisasjon. En gruppe spesialsoldater, ledet av nordmannen Angus Storm, får i oppgave å stoppe dem.

Denne typen bøker skrives av menn, for menn. Fellesnevneren er høyt kunnskapsnivå når det gjelder militære operasjoner, utstrakt bruk av fagterminologi og en forkjærlighet for teknologiske detaljer.

Det som ofte svekker disse bøkenes kvalitet, er at forfatteren blir så opptatt av de store linjene, at han glemmer den menneskelige faktoren, det som gjør dem til litteratur.

Det store og det lille Selv om «Allas tårer» inneholder informasjon nok til et helt forfatterskap, klarer Spets å holde fokus på selve fortellingen.

Inneholder informasjon nok til et helt forfatterskap

Han glemmer ikke at leserne alltid er mer interessert i menneskeskjebner enn i om rotorbladene på et kamphelikopter er laget av titan eller ikke.

«Allahs tårer» ville blitt bedre bok hvis den hadde vært mindre informasjonstung. I sin sjanger fortjener den likevel en plass langt framme i feltet.