Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Statsbudsjettet

Innfrir ikke løftet om nasjonal ladesatsing

Regjeringserklæringen lovet en nasjonal støtteordning for ladeklare borettslag og sameier, men hvor blir den av?

HASTER: Om knappe seks år skal alle nye biler være utslippsfrie. Men hvor blir det av støtteordningen for ladeinfrastruktur, spør innsenderne. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
HASTER: Om knappe seks år skal alle nye biler være utslippsfrie. Men hvor blir det av støtteordningen for ladeinfrastruktur, spør innsenderne. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Meninger

NBBL og Norsk elbilforening er skuffet over at regjeringen og statsråd Ola Elvestuen i statsbudsjettet ikke legger fram den nasjonale støtteordningen for borettslag og sameier som vil installere ladeinfrastruktur, slik de lovet i regjeringserklæringen. Under 20 prosent av dem som bor i borettslag og sameier sier de kan lade elbil hjemme. Andelen må opp, for at flere skal kunne velge elbil.

Vi skjønner ikke hvorfor det somles med dette, for modellen til støtteordningen finnes.

Regjeringen kan raskt gi Enova oppdraget med å forvalte ordningen etter modell av den som allerede brukes i Oslo kommune. En støtteordning til infrastruktur som gjør parkeringsplassen ladeklar, bør ha en ramme på minst 250 millioner årlig. Selve ladeboksen må beboeren kjøpe og installere selv.

I Oslo har ordningen vært en ubetinget suksess.

Regjeringens eget forslag til endring i borettslagsloven kom i mai. Den sier at styrer ikke lenger kan nekte beboere å sette opp ladepunkt. Det er stor sannsynlighet for at Stortinget vil vedta dette. Derfor er det veldig viktig at støtteordningen kommer på plass.

Selv om det finnes eksempler på beboere som har gått i gang med å legge til rette for lading uten støtte, skjer det ikke i et tempo og et omfang som monner. Bygging av ladetilgang i borettslag og sameier er som regel langsomme, kunnskapskrevende prosesser og, for noen, ganske dyre prosjekter å få på plass. De fleste som bor eller har bodd i et borettslag eller sameie, vet at det går med mye tid til diskusjon om løsninger og valg underveis.

Så langt i år ligger markedsandelen for elbiler i Norge på 44,7 prosent. Det betyr at flertallet fremdeles ikke velger elbil i nybilmarkedet. Stortinget har bestemt at alle nye biler skal være utslippsfrie i 2025. Det er knappe 6 år til. Vi har ingen tid å miste. For at folk skal kunne bytte til elbil, må alle kunne lade hjemme, også beboerne i landets 13.400 borettslag og sameier.

NBBL og Norsk elbilforening jublet da regjeringen i regjeringserklæringen lovet en nasjonal støtteordning for ladeklare borettslag og sameier. Endelig skulle det bli enklere å få på plass kabler og tilstrekkelig kapasitet slik at alle beboere enkelt kan montere sin egen ladeboks på plassen de disponerer i garasjen.

Våre medlemmer står klare. Men det hjelper lite så lenge støtteordningen ikke rulles ut.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling