DEBATT

Debatt: Nordkapp

Inngangspengene på Nordkapp i strid med loven

Det er lett å ta allemannsretten som en selvfølge. Desto viktigere er det å ta kampen når noen håver inn millioner på å begrense tilgangen til norsk natur.

SMITTEEFFEKT: Norsk Friluftsliv frykter en negativ smitteeffekt dersom kommunestyret nå vedtar at Rica og Scandic skal få fortsette å håve inn inngangspenger på Nordkapp, skriver innsenderenFoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
SMITTEEFFEKT: Norsk Friluftsliv frykter en negativ smitteeffekt dersom kommunestyret nå vedtar at Rica og Scandic skal få fortsette å håve inn inngangspenger på Nordkapp, skriver innsenderenFoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag morgen skal kommunestyret på Nordkapp avgjøre Nordkapp-platåets framtid. Utfallet bør oppta alle som mener tilgang til norsk natur bør fortsette å være gratis.

Allemannsretten er en grunnleggende rett vi har i Norge. Den gir oss lov til å ferdes fritt i utmark, gå tur, sykle, bade og mye mer. Den er vår unike gratisbillett til naturen, og et viktig grunnlag for god helse og livskvalitet.

Retten har dype røtter i kulturen vår, og er lovfestet gjennom friluftsloven. Likevel finnes det dessverre tilfeller der noen tjener penger på å begrense tilgangen til norsk natur.

Det som foregår på Nordkapp-platået er et av de mest skremmende eksemplene vi har.

Nordkapp er et unikt område og et populært turistmål. For å oppleve det, må du punge ut med hele 285 kroner i inngangsbillett til de to aktørene som i dag sitter med monopolet på Nordkapp-platået; Rica og Scandic. Det opereres riktignok også med en egen «friluftspris». Den er på hele 180 kroner.

Tillatelsen til å ta inngangsbillett på Nordkapp er gitt i medhold til friluftsloven, altså samme lov som allemannsretten er nedfelt i. Denne åpner for at man, om kommunen tillater det, kan ta en begrenset avgift for adgang til natur, som skal dekke tilrettelegging gjort «til fordel for friluftsfolket».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer