Innkjøp av kunst

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ETT NASJONALMUSEUMS

samling er alles anliggende og den offentlige debatt jeg håper på skal handle om veivalg og prioriteringer for innkjøp i et noe lengre perspektiv. Den kompetansen og kunnskapen om samlingene som kreves for å gjøre innkjøpene finnes i museet, unntaksvis innhentes ekspertise utenfra. Men før ethvert slikt oppdrag er det sunt med åpen diskusjon.

Etter at omorganiseringen til ett Nasjonalmuseum kom i stand før påske, kommer en ny innkjøpsnemnd snart til å være på plass. Hvordan den skal se ut er det ikke delte meninger om: Den skal representere museets tre ansvarsområder - kunst, arkitektur og design/kunsthåndverk og den skal naturligvis være samensatt av kompetente folk fra disse fagfeltene. Medlemmene av nemnda vil ha dette oppdraget i en viss tid, og erstattes i langsom rotering, for å bevare kontinuiteten. Et viktig poeng er at komiteen også skal være åpen for innspill fra andre. Vi får daglig inn forslag både fra internt og eksternt hold, fra gallerier, kunsthandlere og enkeltpersoner, som skal behandles i den samme komiteen.

Dette handler verken om makt eller arroganse. Det handler, som Paul Grøtvedt helt riktig betoner (Dagbladet 14.4), om kompetanse. Kunstnernes kompetanse er å skape kunst - det er det ingen som vil stille spørsmål ved - men ikke å vurdere sine kollegers arbeid. Det har vi kunsthistorikere og kunstvitere til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer