BUDSJETT Direktør i Norsk kulturråd Anne Åsheim (t.h) og Kulturrådets leder Yngve Slettholm. Foto: Nina Hansen/Dagbladet.
BUDSJETT Direktør i Norsk kulturråd Anne Åsheim (t.h) og Kulturrådets leder Yngve Slettholm. Foto: Nina Hansen/Dagbladet.Vis mer

Innkjøpsordningen kuttes med 5,3 millioner

- Skjønner ikke hvorfor regjeringen kutter i litteratur, sier rådsleder.

(Dagbladet): I statsbudsjettet for 2014 kuttet Solberg-regjeringen 10 millioner til litterære formål. Helt fram til i dag har det vært usikkert hvor kuttene skulle tas, men under årets første møte i Kulturrådet ble det vedtatt et kutt på 5,3 millioner i innkjøpsordningen.

Innkjøpsordningene for skjønnlitteratur for voksne, for skjønnlitteratur for barn og unge og for sakprosa for voksne kuttes med fire prosent fra 2013.

Innkjøpsordningen for sakprosa for barn og unge tar det største kuttet på 18 prosent.

- Jeg skjønner ikke hvorfor kuttene fra regjeringen kommer på litteratur, og jeg tror ikke det er så velbegrunnet sa rådsleder Yngve Slettholm under møtet.

Scenekunsten fikk syv millioner av politikerne, mens litteraturen ble kuttet med 10 millioner, sier Slettholm.

- Den løsningen Kulturrådet går inn for innebærer at forlagene i 2014 tilbys mindre betalig per eksemplar enn de egentlig skulle hatt, sier rådsleder Yngve Slettholm.

- Innkjøpsordningen er hjertet i Kulturrådet - Innkjøpsordningen gavner alle. Forfattere, biblioteker, lesere og forleggere. Den er helt sentral i Kulturrådet, sier Yngve Slettholm.

- Kuttene må utredes
Innkjøpsordningene står for 75 % av de litterære midlene kulturrådet har til rådighet.

- Det har vært vanskelig å kutte, sier rådsmedlem Anne Oterholm.

- Det er den skjønnlitterære ordningen for voksne som i antall kroner kuttes mest, sier Oterholm.

Vil utrede kuttene
- Det er viktig at det ikke gjøres endringer i så viktige ordninger uten at konsekvensene er utredet. Vi håper på en fortsatt god dialog med forfattere, bibliotekene og forleggerne i dette arbeidet, sier rådsmedlem og fagutvalgsleder for litteratur, Anne Oterholm.

Kutt i ukeaviser Produksjonsstøtten til ukeaviser kuttes med 1,5 millioner fra 2013. Det betyr mindre støtte til ukeaviser som Dag og tid, Korsets seier og Morgenbladet.

Rådet verner tidsskrifter, og har altså valgt å kutte i produksjonsstøtten til ukeaviser.

Produksjonsstøtte til nynorsk litteratur kuttes også. Der foreslås det en reduksjon på 1,1 millioner, som er 1/3 av støten som ble gitt i 2013.

- Farlig En av Norges mest kjente forfattere, Jan Kjærstad, liker dårlig kuttet i innkjøpsordningen.

- Det regjeringen gjør kan sammenlignes med å senke Norges mest verdifulle oljeplattform. Innkjøpsordningen er en skjør økologisk sirkel, så kuttene vil ramme hard, sier Kjærstad.

DIREKTØR: Anne Åsheim under Kulturrådets første møte. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
DIREKTØR: Anne Åsheim under Kulturrådets første møte. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

Han ber regjeringen innstendig om å bla opp ti millioner for å verne det han mener er den viktigste støtteordningen i kultur-Norge.

Har fryktet kutt
Bibliotekforeningen og forleggerforeningen har også advart mot å kutte i innkjøpsordningen.

Også selve ordningen har blitt debattert heftig de siste ukene. I dag går Jon Fosse hardt ut mot hvordan ordningen fungerer i dag.

Med utspillet gir Fosse full støtte til statssekretær i kulturdepartementet, Knut Olav Åmås, som gikk ut i Klassekampen og luftet ideen om å fjerne krim fra innkjøpene av bøker til bibliotekene.

BEKYMRET: Rådsmedlem Anne Oterholm vil utrede kuttene. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
BEKYMRET: Rådsmedlem Anne Oterholm vil utrede kuttene. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer