Innkjøpsordning for tegneserier nå!

Tegneserieskapere må få kulturell likestilling.

VANSKELIGE FORHOLD:  «Det finnes ingen holdbare argumenter mot en innkjøpsordning for tegneserier,» skriver artikkelforfatterne. Lars Fiske (t.v.) og Steffen Kverneland har gitt ut den kritikerroste Kanon-serien på et lite forlag. Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix
VANSKELIGE FORHOLD: «Det finnes ingen holdbare argumenter mot en innkjøpsordning for tegneserier,» skriver artikkelforfatterne. Lars Fiske (t.v.) og Steffen Kverneland har gitt ut den kritikerroste Kanon-serien på et lite forlag. Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norske tegneseriealbum og -romaner har for lengst bevist seg som nyskapende og relevante, med lesertall i samme gate som litteraturen. Produksjonen av episke norske tegneserier har eksplodert siden nittitallet. Det er mange årsaker til det: Norsk kulturråds prosjektstøtteordning, små tegneserieforleggeres utrettelige idealisme og utholdende tegneserieskaperes vilje til å legge ned fulle arbeidsdager i noe de vet ikke kommer ut i tradisjonelle distribusjonskanaler.

Nå begynner de store forlagene å oppdage de episke og litterære kvalitetene i tegneserier som om det er noe nytt. Som resultat har vi fått oversatt en rekke storverk, mens vår egen produksjonen forblir vanskelig. Noen forsøk er blitt gjort av de store, men det er fortsatt de små forlagene som drar lasset.

I mars 2011 sendte Grafill Tegneserier, sammen med Grafill, Tegnerforbundet, Forfatterforeningen og Oslo Comics Expo brev til kulturminister Anniken Huitfeldt og ba om at Norsk kulturråd skulle få tilleggsmidler til tegneserier. Tirsdag 4. oktober ble vi invitert til et møte i Kulturdepartementet for å diskutere utviklingen av tegneseriestøtten. Vi gjentok kravet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer