Innlagt etter kunstsjokk

Renessansebilder gjør folk psykotiske. Nå skal regissør Annette Sjursen lage dokumentarfilm om det mystiske Stendhal-syndromet.

Lørdag åpner Nasjonalgalleriet dørene for storslått kunst fra Tizian og andre venezianske renessansemestere.

På nyåret reiser Sjursen sammen med produser Nina Grünfeld og fotograf Svein Krøvel («Bare himmelen beveger skyene» med mer) til Venezia for å starte opptakene av «Brutal skjønnhet». Det skal bli en 50 minutter lang tv-dokumentar om syndromet som får moderne mennesker til å kollapse. Filmen er ennå ikke fullfinansiert, men blant annet NRK har skutt inn penger i prosjektet.

- Flere europeiske tv-selskaper er interessert i å støtte og vise filmen.

107 ble psykotiske

Det var den italienske psykiateren Graziella Magherini som først ble oppmerksom på den mystiske reaksjonen mange fikk etter sitt møte med renessansekunst. Hun jobbet på det psykiatriske akuttmottaket Santa Maria i Firenze og mottok flere pasienter som hadde blitt utsatt for blant annet den kunsten som nå kan ses i Nasjonalgalleriet i Oslo.

- Gjennom hele 80-tallet registrerte hun 107 innleggelser med diagnosen Stendhal-syndromet.

Skjønnhet og smerte

Hva gjør moderne mennesker psykotiske i møtet med kunst fra 1400- 1500-tallet? For ikke å snakke om det store, ukjente tallet av personer som får mildere psykiske reasjoner. Det er ikke uvanlig at museumsvakter må hjelpe folk som går hvileløst rundt i transe. Noen gråter, andre blir svimle eller innadvendte.

- Vi er sulteftret på skjønnhet. Den skjønnheten det moderne mennesket får, er gjennom glossy ukeblad.

- Skjønnhet åpner for smerte vi alle bærer på. Renessansekunst utløser vel mye av det samme som vakre filmscener, nydelig musikk eller en sterk bokopplevelse - men på en mer voldsom måte. Bildene er store og overveldende og griper folk.

Kunst har kraft

Skal vi tørre å se utstillingen «Venezianske mesterverker» fra Palazzo Pitti i Firenze på Nasjonalgalleriet? Der kan vi møte 30 klassiske malerier av mestere som Tizian, Tintoretto, Bassano og Veronese.

- Selvsagt, sier Sjursen.

Konklusjonen blir at vi skal vite at de estetiske omgivelsene og kunst har større påvirkningskrefter på oss enn vi er klar over.

- Men dersom man kan bli syk av kunst, kan man vel også bli frisk av kunst. Det er verd å ta med seg, sier Sjursen.

Utstillingen, som varer til 6. februar, er forsikret med en statsgaranti på 70 millioner kroner.