KOMMENTARER

Innlandet ypper seg

Mens Vestlandet og oljenæringen synker i oljekvikksand, stiger innlandsregionene ut av oljeskyggen.

TURISTATTRAKSJON: Prøysenstjerna ved Prøysenhuset på Rudshøgda i Hedmark, reist i forbindelse med Alf Prøysens 100-årsjubileum i 2014. Foto: NTB Scanpix
TURISTATTRAKSJON: Prøysenstjerna ved Prøysenhuset på Rudshøgda i Hedmark, reist i forbindelse med Alf Prøysens 100-årsjubileum i 2014. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Først: Jeg er født i Stavanger. Men jeg begynte på skolen i Elverum. Derfor har jeg uslitelige inntrykk både fra Rogaland og Hedmark.

Jeg har i alle år vært trofast mot fotballaget Viking. Og jeg husker fortsatt med en viss stolthet at jeg var nabo med to av Elverums landslagsspillere i håndball, da jeg bodde der.

Jeg speider fortsatt etter byenes lag på deres respektive tabeller.

«Oljå» ble oppdaget mange år etter at min familie hadde flyttet. Men oljeeventyret forandret Stavanger i løpet av to tiår. Amerika-farere som vendte tilbake kjente seg ikke igjen. Verken på den ene eller andre måten. En ufattelig vekst skulle prege den gamle byen, både økonomisk og politisk.

Nå sliter siddisene med økende ledighet og synkende boligpriser. Statoil skal lokke 1500 til å ta sluttpakke, til å si farvel med faste, godt lønte, men ikke like sikre arbeidsplasser. Det skjer i et marked som er alt annet enn lystig. I over et år har dårlige statistikker blitt erstattet av enda dårligere. Bare makroøkonomer som lager oversikter noen år fram i tid skimter lys i det fjerne.

Oljeøkonomiens nedtur gir så store ringvirkninger at det preger både økonomi og framtidsutsikter i hele landet. Det går mot nulloppgjør til våren og verken sparepenger eller pensjoner holder tritt med inflasjonen

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.