- Innovasjonen like god som i USA

Den indiske IT-spesialisten mener Norge må vise seg fram.

- STERKT MILJØ: Innleggsforfatteren jobber for IBM og Statoil. 
 
Foto: Statoil
- STERKT MILJØ: Innleggsforfatteren jobber for IBM og Statoil. Foto: StatoilVis mer

Les også Opera Software-gründer Jon von Tetzchner: Hvordan skape giganter

Jeg hører ofte i debatter om Norge og innovasjon at dere ligger etter andre land, at forsknings- og innovasjonsbudsjettene ikke er store nok og andre argumenter for hvorfor Norge gjør det dårligere enn andre nasjoner. Mitt perspektiv er fra en utlending som nettopp er kommet til landet.

Jeg er IT-spesialist, født og oppvokst i en middelklassefamilie i Bangalore i India. Faren min var advokat, moren min hadde en liten bedrift, og bestefaren min var i militæret og jobbet som leder i politiet før han pensjonerte seg. Foreldrene mine ønsket at jeg skulle studere jus og følge i min fars fotspor, men jeg hadde en egen drøm å bli ingeniør.

Utdanningssystemet i India er velfungerende, med et mangfold av utdanningsinstitusjoner. Jeg gikk på gode skoler. Mange foreldre i India har store ambisjoner på vegne av barna, og du finner elever fra alle samfunnsklasser på skolene. Det er knallhard konkurranse, noe som ikke minst motiverer studenter fra dårligere kår.

Jeg har arbeidserfaring fra finanssektoren i USA. Norge fanget min oppmerksomhet da min arbeidsgiver, IBM, annonserte internt en ledig stilling ved et olje- og gassprosjekt i Stavanger. Jeg valgte jobben på grunn av svært interessante teknologiske utfordringer.

Jeg kom til Norge i mai, og ble raskt inkludert i et internasjonalt prosjektteam med deltakere fra mange land. Vi jobber med å etablere et sanntidssystem for informasjon om Statoils olje- og gassreserver. Ved å vite hvor store reserver som til enhver tid finnes, og se dette i sammenheng med trender og prisendringer i markedet, får selskapet et veldig verdifullt redskap. Prosjektet baseres på nyskapende teknologi. Dersom vi lykkes, vil det kunne gi Statoil store inntekter og sette en ny standard for andre oljeprosjekter i utlandet.

Jeg visste ikke mye om Norge før jeg kom, men jeg er overveldet av arbeidsmiljøet og innstillingen til mine kolleger. Teknologien utvikler seg raskt, og de ansatte tilpasser seg og bruker det. De er åpne for forslag, er positive i møte med utfordringer, og viktigst av alt, de er åpne for nye tanker og ser positivt på endring. De er ikke trangsynte, de diskuterer gjerne ideer og muligheter på tvers av disipliner, nasjonaliteter og selskaper. Energien og dedikasjonen i olje- og gassmiljøet i Stavanger er virkelig beundringsverdig. Det er like godt som, om ikke bedre enn, de spesialistmiljøene der jeg jobbet i USA.

Dette, i kombinasjon med vakre omgivelser og gode sosiale systemer, gjør at Norge virkelig er et inspirerende land å komme til.

Dersom Stavanger er representativt for resten av landet, lider ikke innovasjonen i Norge. Problemet slik jeg ser det er det uutnyttede potensialet, ved at Norge ikke er «out there». Utlendinger kjenner ikke til mulighetene, samfunnet, kreativiteten, den positive innstillingen og innovasjonen i Norge. I India kjenner knapt noen til landet. Dere tror kanskje det er på grunn av landets størrelse, men sannheten er at Norge ikke markedsføres skikkelig.

Arbeidsformidlere og medier i andre land er fulle av stillingsannonser fra land som USA, Canada, Singapore, Kina, Japan, Midtøsten, Sør-Afrika og andre. Norge er usynlig. Hvis IBM ikke hadde gitt meg muligheten til å bidra til smartere oljeproduksjon, ville jeg trolig aldri endt her. De fleste av mine venner har reist til et av landene nevnt over etter endt utdanning, for å bruke kunnskapen sin og bidra til å utvikle næringslivet der.

Norge er fortsatt et lite land med en relativt liten arbeidsstyrke. Hvis dere vil være en et ledende land for innovasjon, må dere se utenfor egne grenser etter talenter. Vis fram hvilke store muligheter dere har for flinke arbeidstakere, konkurrer med andre land, vær synlig.

Vis fram Norge!

INNLEGGSFORFATTEREN: Santosh U Malimath er født og oppvokst i Bangalore, og bor nå i Stavanger.
INNLEGGSFORFATTEREN: Santosh U Malimath er født og oppvokst i Bangalore, og bor nå i Stavanger. Vis mer