DEBATT

Innovasjon:

Innovasjonsevangeliet

Julens ånd er svært nær de tre mest slitne ord i norsk debatt: Innovasjon, mangfold og tverrfaglighet. Kanskje julen kan gi oss litt tid til å tenke ordentlig over dem?

MANGFOLD OG TVERRFAGLIGHET: Mens verden omskapes til det ugjenkjennelige, må vi huske at de nye innovasjonsformene er en funksjon av mangfold og tverrfaglighet. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
MANGFOLD OG TVERRFAGLIGHET: Mens verden omskapes til det ugjenkjennelige, må vi huske at de nye innovasjonsformene er en funksjon av mangfold og tverrfaglighet. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Dypest sett dreier Julens budskap seg om inkludering. Inkludering er noe de fleste prøver å få til, men som i virkeligheten er krevende å vise i handling. Den bygger på vår evne til å omfavne det som er nytt og annerledes, og å glede oss over det som utfordrer oss.

Nøyaktig de samme usynlige, men høye, tersklene møter vi når vi skal leve opp til de tre overforbrukte ledelsesordene: Innovasjon, mangfold og tverrfaglighet. Og akkurat like viktig er disse tre ordene for vår fremtid og skaperkraft, som julens glade budskap som inkluderer alle fra hyrder til østerlandske konger.

Vi opplever svært raske endringer nå, og fremtiden vår er kompleks og usikker. Verdenssamfunnet vårt endres av flere sterke krefter.

Voldsom klimaendring, der vi snart ikke når 2-graders målet, rask urbanisering, der 80 prosent av verdens befolkning snart lever i byer, demografisk glidning, der befolkningen i utviklede land raskt eldes, og folkevandring, der mennesker på flukt fra krig eller sult endrer dynamikken i alle samfunn.

Men den største endringskraften teknologi. Den endrer oss og vårt samfunn i raskere og mer voldsomt tempo enn noen av de fire andre kreftene. Paulus sier at «størst av alt er kjærligheten». I vårt framtidsbilde dominerer teknologien og utfordringen er å ta vare nettopp på Paulus’ verdier i denne utviklingen..

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer