UNDRING OG GRUNNING:  Anna R. Folkestad har tidligere skrevet om Henrik And. Nå har hun startet en ny bildebokserie som ansporer til undring, humring og begrepslæring hos barna. Foto: SAMLAGET
UNDRING OG GRUNNING: Anna R. Folkestad har tidligere skrevet om Henrik And. Nå har hun startet en ny bildebokserie som ansporer til undring, humring og begrepslæring hos barna. Foto: SAMLAGETVis mer

Innredningstips for de som bor i iglo

Barnebokserie til å humre av.

ANMELDELSE: I en iglo sitter to sorte ender ... nei, pingviner må det være. Pingvinene sitter, av alle ting, og strikker.

«- Det er på ein måte litt tomt her, seier Unni. - Einig, seier Gunni. - Me gjer det fint! ropar Unni. - God idé! Men korleis gjer me det?»

Språkhumor Forfatter og illustratør Anna R. Folkestad har taket på leseren helt fra denne første scenen i «Unni og Gunni gjer det fint.»

Hun skaper umiddelbart humring og undring: Over de artsutydelige dyrene, over den absurde situasjonen, og over den åpenbare og doble underdrivelsen i «det er på ein måte litt tomt her». Pingvinene sitter tross alt i en gold ishule.

Formelsjarm Boka er Folkestads tredje om Unni og Gunni.

Innredningstips for de som bor i iglo

Fortellingen følger samme formel som fjorårets to bøker: Proaktive Unni uttrykker et ønske om forandring. Gunni sier seg hjertens enig. Fred og fordraglighet erstattes av handling.

Tidligere har vennene reist og de har malt. Denne gangen skal de pynte opp hjemme. Slik lærer de små leseren om forskjellig verktøy, og om størrelser og motsetninger, som tung og lett, lang og kort, mykt og hardt.

God miks Bokas miks av humor og begrepslæring er god.

Folkestads karakteristiske tegninger forklarer teksten, men går lengre og forteller mer enn ordene. Når Unni og Gunni samler «runde ting», ser små lesere at det er to egg vennene har plukket med seg. Og de er i ferd med å klekke! Dermed har luringen Folkestad gitt leseren noe å lure frem til fortsettelsen i neste bok.

Serien om Unni og Gunni har i motsetning til mange bøker for de aller minste både stil og sjarm, og bør bli en klassiker for små opplevere.