Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Innrømmer pengetriksing

Fram til i vår satt Torfinn Johansen i styret til Quart-festivalen. Han innrømmer at det ble trikset med penger og at det er rolleblanding i Quart-styret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRISTIANSAND (Dagbladet): Torfinn Johansen fra Kristiansand har inntil i vår sittet i styret til Quart-festivalen. Han har i tillegg hatt et nært forretningssamarbeid med Quart-investorene Trygve Eftestøl og Arild Buli.

Johansen sier at han trakk seg fra Quart-styret fordi han ikke kunne stå for Eftestøl og Bulis forretningsvirksomhet.

Stiftelsen vurderer nå å utvide styret etter Dagbladets avsløringer de siste dagene.

Uenig

- Det kan stilles spørsmål med overføringer fra Quart-festivalen til Eftestøl og Bulis selskaper. Det var en av tingene jeg var dypt uenig i. Det ble overført penger fra Quart-stiftelsen til konsernet Gautefall mens jeg satt i styret til Quart-stiftelsen. Det satte jeg store spørsmålstegn ved, sier Torfinn Johansen til Dagbladet.

Ved siden av vervet i Quart-stiftelsen, drev Johansen hotell- og restaurantvirksomhet sammen med Buli og Eftestøl ved det populære skistedet Gautefall i Telemark.

-Veldig galt

- Min forretningspolitikk er at man må holde selskapene fra hverandre og ikke blande økonomien. I mine øyne blir det veldig galt. Det er ikke sånn man gjør det. Jeg kunne ikke være med på overføringene som ble gjort. Skulle det bli likviditetsproblemer i selskaper, så må man ordne det på andre måter enn å overføre penger mellom selskaper, sier Johansen, som også har solgt seg ut av forretningsvirksomheten i Telemark.

- De (Eftestøl og Buli, red.anm.) eier ikke Quart-stiftelsen, og man kan da ikke blande økonomien fra stiftelsen med selskaper der man er på eiersiden, understreker Johansen.

Quart-investor Arild Buli vil ikke kommentere om Quart-styret har overført penger til selskapene han eier sammen med Trygve Eftestøl.

Dagbladet har fått tilgang til kontooverføringene fra Quart-stiftelsen, som viser at det er overført millioner fra Quart-stiftelsen til Eftestøl og Bulis selskaper eller dem personlig de siste åra. I 2000 ble slike transaksjoner for 1,3 millioner regnskapsført. I 2001 ble til sammen to millioner ført opp i regnskapet, mens drøyt en million ble overført i fjor.

Uten kontroll

Kontoutskrifter fra Quart-festivalen viser at det ikke har vært kontroll på faktureringen mellom de forskjellige selskapene.

Quart-festivalen har gitt Dagbladet tilgang på styrereferater. Referatene viser at tre av styremedlemmene har inngått avtaler mellom Quart-stiftelsen og medlemmenes egne selskaper. I tillegg hadde ytterligere to av styremedlemmene næringsinteresser med de andre i styret.

Dette kan ifølge flere eksperter være ulovlig. Fem av styremedlemmene kan ha vært inhabile.

Stiftelsesloven sier nemlig: «Et styremedlem eller en daglig leder må ikke delta i behandlingen eller avgjørelser av spørsmål som har en slik særlig betydning for ham eller henne selv, eller for hans eller hennes nærstående, at vedkommende må anses for å ha en framtredende personlig eller økonomisk særinteresse i saken.»

Etter festivalen i fjor har myndighetene og revisor savnet tilstrekkelig dokumentasjon på inntekter og utgifter.

Trygve Eftestøl svarte ikke på Dagbladets gjenntatte henvendelser i går.

UENIG: Tidligere styremedlem Torfinn Johansen sier at han trakk seg fra Quart-styret fordi han var uenig med Eftestøl og Arild Bulis forretningsvirksomhet. Bildet er tatt i Kristiansand sent i går kveld.