Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Innrømmer skjult agenda

Harald Eia unnlot bevisst å fortelle Jørgen Lorentzen og andre intervjuobjekter om Hjernevask-seriens agenda. Det skriver «Hjernevask»-redaksjonen selv i tilsvar til Jørgen Lorentzens PFU-klage.

GRAVEJOURNALIST: «Hjernevask»-redaksjonen mente det var nødvendig å tilbakeholde informasjon om seriens agenda, kritikk av norsk kjønnsforskning, for å drive gravende journalistikk. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
GRAVEJOURNALIST: «Hjernevask»-redaksjonen mente det var nødvendig å tilbakeholde informasjon om seriens agenda, kritikk av norsk kjønnsforskning, for å drive gravende journalistikk. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Konflikten mellom kjønnsforsker Jørgen Lorentzen og «Hjernevask»-redaksjonen endte for snaut tre uker siden med at Lorentzen leverte inn en klage på programmet til Pressens faglige utvalg.

I går kom tilsvaret fra det omstridte NRK-programmet.

Du kan lese hele tilsvaret her.

Lorentzen mener at premissene for intervjuet ikke var klargjort for ham på forhånd. I tilsvaret innrømmer langt på vei Eia & co at dette stemmer, men at det var nødvendig:

«Hadde vi fortalt Jørgen Lorentzen og andre kjønnsforskere at programmet skulle være kritisk til norsk kjønnsforskning og at kritikken skulle komme fra biopsykologisk hold, ville det blitt umulig å drive gravende journalistikk. Programmet ville ikke kunnet avsløre de holdningene vi mistenkte at fantes blant kjønnsforskere overfor forskning som bryter med fagets egne etablerte sannheter og teoretiske perspektiver», skriver de i tilsvaret.

Videre skriver de at:

«Intervjuobjektene ble godt informert om premissene og temaene for intervjuet, men vi fortalte ikke at programmet kom til å rette et kritisk søkelys mot kjønnsforskningen og enkelte deler av samfunnsforskningen»

Dette mener de å ha ryggdekning for etter å snakket med journalister med lang erfaring innen gravende journalistikk.

Klagen blir tidligst tatt opp til vurdering i PFUs møte 27. mai.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!