9,4 MILLIONER:  Forlagssjef Mads Nygaard i Aschehoug sier at den tidligere finansdirektøren underslo 9,4 millioner kroner - noe som var mer enn først antatt.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
9,4 MILLIONER: Forlagssjef Mads Nygaard i Aschehoug sier at den tidligere finansdirektøren underslo 9,4 millioner kroner - noe som var mer enn først antatt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

Innrømmer ytterligere underslag hos Aschehoug

Omfanget er mye større enn først antatt.

(Dagbladet): I januar i år innrømmet Aschehougs tidligere finansdirektør Leif Marius Schatvet underslag.

Saken har siden vært under etterforskning, og i samarbeid med politiet og revisjonsselskapet KPMG er det ifølge en pressemelding fra forlaget avdekket en rekke urettmessige transaksjoner utover de allerede erkjente forhold - tilsammen 9,4 milloner kroner.

- Den nye granskningen viser at mislighetene har pågått over lengre tid, og at underslaget har et betydelig større omfang enn det den tidligere økonomidirektøren selv erkjente. Mislighetene som er avdekket under granskningen, beløper seg til nye 5 millioner kroner, sier Mads Nygaard, forlagssjef i Aschehoug, i pressemeldingen.

Rapporten ble ifølge Aschehoug overlevert politiet 12. mai.

Innrømmer alt Under granskningen i etterkant er det ifølge forlaget avdekket ytterligere 21 urettmessige transaksjoner i perioden 2009 til 2011.

Schatvets advokat, Anne Christine D. Stoltz i advokatbyrået Andenæs, Aaløkken og Veum, sier til Dagbladet at han i et politiavhør før helga erkjente opplysningene i KPMGs rapport.

Schatvet var imidlertid ikke selv med på å avdekke dem.

- Men det er ikke opplysninger han bevisst har holdt tilbake fra etterforskningen, sier Stoltz.

Revisjonsselskapet KPMG vil ikke kommentere granskningsrapporten.
- Vi har gjort en jobb for en kunde, og ut over det som framgår av pressemeldingen vil vi ikke kommentere saken, sier kommunikasjonsdirektør Guro Steine i KPMG.

Forfalsket signaturer Da Aschehougs finansdirektør Leif Marius Schatvet den 20. desember i fjor ble konfrontert med at han hadde forsøkt å overføre en million kroner fra sin forlaget til en konto han selv disponerte, innrømmet han å ha underslått 4,4 millioner kroner.

Finansdirektøren tok i bruk både fiktive avtaler og forfalskede signaturer for å tappe arbeidsgiveren for penger.

I 2012 hadde Schatvet en oppført lønn på 1,2 millioner kroner. Det er vesentlig mindre enn det som er vanlig for denne typen stillinger.

Finandirektør Leif Marius Schatvet skal ha underslått 9,4 millioner fra Aschehoug.
Finandirektør Leif Marius Schatvet skal ha underslått 9,4 millioner fra Aschehoug. Vis mer