Innsats mot malaria

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

IDAG ER

den årlige «Africa Malaria Day». For flere hundre millioner mennesker er malaria mer dramatisk enn spørsmålet om medikamentvalg ved reiser til tropene. Over én million mennesker dør av sykdommen hvert år - de fleste er barn i Afrika.

Flertallet av dem som rammes av malaria hvert år bor langt fra nærmeste helsesenter. Kommer de seg dit møter de gjerne personale med lite utstyr og mangelfull kunnskap. Dette fører både til over- og underbehandling av malaria. Det er én av årsakene til at malariaparasittene i utstrakt grad har blitt resistent mot malariamedisiner, dvs. at medikamentene ikke lenger tar knekken på parasitten og at pasienten ikke blir frisk selv om behandling blir gitt i tide.

Allerede i 2001 anbefalte WHO å gå over fra de vanligste malariamedisinene til nye varianter som inneholder artemisinin, et tradisjonelt kinesisk naturpreparat. Til tross for at undersøkelser fra de fleste land i Afrika viser at resistens mot de etablerte midlene er mer utbredt enn tidligere antatt, har det tatt lang tid å innføre de nye medikamentene. Følgelig har vi sett flere epidemier med høye dødstall de siste årene. I Burundi ble MSF tvunget til å benytte virkningsløse medikamenter - alternativet var å bli kastet ut av landet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer