DEBATT

Debatt: Fengselsliv

Innsattes ønskeliste

«Vi håper nissen kommer på cella vår, så vi får bedre soningsforhold neste år». Jeg tror ikke nissen kommer. Likevel har jeg laget en ønskeliste på vegne av de innsatte.

ØNSKER: Det ligger sjeldent pakker under de innsattes juletre, verken fra nisse, politikere, kriminalomsorg eller andre. Jeg lager likevel en ønskeliste, skriver innsenderen. Bilde fra Bredtveit kvinnefengsel. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
ØNSKER: Det ligger sjeldent pakker under de innsattes juletre, verken fra nisse, politikere, kriminalomsorg eller andre. Jeg lager likevel en ønskeliste, skriver innsenderen. Bilde fra Bredtveit kvinnefengsel. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
- Mari Tvedten Smith-Gahrsen,
- Mari Tvedten Smith-Gahrsen, Vis mer

Denne strofen hørte jeg på Røverradioen. Nå som det nærmer seg juletider har jeg tenkt mye på dette utsagnet. Enda mer treffende ble det etter at jeg leste Eirik Dahl Viggens artikkel i Fontene om «Ann Karin» som ikke kan bestille billett hjem til jul fordi det er for dyrt og hun ikke får støtte til å dekke utgiftene.

Som saksbehandler i Juridisk rådgivning for kvinner (JURK) har jeg besøkt samtlige kvinnefengsler i landet og snakket med de innsatte der. Jeg har også deltatt på KROM konferansen i 2019.

Mitt inntrykk er at de innsatte stadig har de samme problemene og at akkurat det samme blir diskutert år etter år på konferansen. Det ligger med andre ord sjeldent pakker under deres juletre, verken fra nisse, politikere, kriminalomsorg eller andre.

Jeg tror ikke nissen kommer på cella i år heller. Likevel har jeg laget en ønskeliste på vegne av de innsatte jeg har møtt. Listen kunne vært lengre, men dette er de få julemiraklene jeg tør å håpe på.

1. Jeg ønsker meg reisestøtte til innsatte som ikke kan motta besøk i fengsel. Særlig i høytiden.

Som det framgår av nevnte artikkel soner svært mange kvinner milevis fra familie og venner. Jeg har selv vært i nyåpnede Evje fengsel og blitt fortalt at omtrent ingen av de innsatte der mottar besøk fordi reiseveien er lang og dermed dyr. Det nye og fine besøksrommet står ubrukt. Innsatte som ikke kan motta besøk i fengsel må derfor få økonomisk støtte til at familie og venner kan komme på besøk. Dette bør spesielt gjelde i høytida da savnet etter familie, og spesielt barn, er ekstra stort.

2. Jeg ønsker meg en Skype-ordning for samtlige kvinnefengsler i Norge.

Mange av de innsatte jeg har møtt i Kragerø fengsel har all sin familie i utlandet. Dette gjelder også innsatte i andre fengsler. Besøk er både praktisk vanskelig og veldig kostbart. Som nevnt er det også flere norske innsatte som ikke kan motta besøk fordi avstandene innad i landet er for store. Alle innsatte må derfor ha tilgang til Skype, og det må innvilges utvidet telefon- og Skype-tid for innsatte som ikke har mulighet til å motta besøk.

3. Jeg ønsker mulighet for kvinnelig lege for våre kvinnelige innsatte.

JURK besøker Bredtveit fengsel seks ganger i halvåret. En eller flere innsatte har henvendt seg til oss ved nesten hvert besøk dette året i forbindelse med dårlig tilgang på helsehjelp i fengselet. De forteller at det kan ta flere uker før de får time hos fengselslegen, og at de er svært misfornøyde med at eneste tilgjengelige lege er en mann. Alle kvinner i fengsel må derfor ha mulighet til å velge kvinnelig lege.

4. Jeg ønsker at kvinnelige innsatte skal kunne kontakte en kvinnelig betjent.

Flere innsatte forteller oss at de ikke ønsker å kontakte sin mannlige kontaktbetjent. Noen synes det er vanskelig å for eksempel be om sanitetsprodukter. Det er også svært mange av de innsatte vi er i kontakt med som har vært utsatt for overgrep. Det gjør at mange føler seg tryggere på kvinner enn på menn. Innsatte bør derfor kunne velge kvinnelig kontaktbetjent hvis de ønsker det.

5. Jeg ønsker meg et arbeidstilbud som er tilfredsstillende i samtlige kvinnefengsler.

På besøk i Kragerø fengsel treffer vi flere av de innsatte mens de er på jobb. Jobb betyr å skru en skrue på en mutter som deretter legges i en boks. Dette gjør de i timevis fem dager i uka. De innsatte bør istedenfor få arbeidsopplæring som er relevant for livet utenfor og som viser andre kvalifikasjoner enn at man kan putte skruer i en boks.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer