DEBATT

Debatt: Fengselsliv

Innsattes ønskeliste

«Vi håper nissen kommer på cella vår, så vi får bedre soningsforhold neste år». Jeg tror ikke nissen kommer. Likevel har jeg laget en ønskeliste på vegne av de innsatte.

ØNSKER: Det ligger sjeldent pakker under de innsattes juletre, verken fra nisse, politikere, kriminalomsorg eller andre. Jeg lager likevel en ønskeliste, skriver innsenderen. Bilde fra Bredtveit kvinnefengsel. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
ØNSKER: Det ligger sjeldent pakker under de innsattes juletre, verken fra nisse, politikere, kriminalomsorg eller andre. Jeg lager likevel en ønskeliste, skriver innsenderen. Bilde fra Bredtveit kvinnefengsel. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Denne strofen hørte jeg på Røverradioen. Nå som det nærmer seg juletider har jeg tenkt mye på dette utsagnet. Enda mer treffende ble det etter at jeg leste Eirik Dahl Viggens artikkel i Fontene om «Ann Karin» som ikke kan bestille billett hjem til jul fordi det er for dyrt og hun ikke får støtte til å dekke utgiftene.

Som saksbehandler i Juridisk rådgivning for kvinner (JURK) har jeg besøkt samtlige kvinnefengsler i landet og snakket med de innsatte der. Jeg har også deltatt på KROM konferansen i 2019.

Mitt inntrykk er at de innsatte stadig har de samme problemene og at akkurat det samme blir diskutert år etter år på konferansen. Det ligger med andre ord sjeldent pakker under deres juletre, verken fra nisse, politikere, kriminalomsorg eller andre.

Jeg tror ikke nissen kommer på cella i år heller. Likevel har jeg laget en ønskeliste på vegne av de innsatte jeg har møtt. Listen kunne vært lengre, men dette er de få julemiraklene jeg tør å håpe på.

1. Jeg ønsker meg reisestøtte til innsatte som ikke kan motta besøk i fengsel. Særlig i høytiden.

Som det framgår av nevnte artikkel soner svært mange kvinner milevis fra familie og venner. Jeg har selv vært i nyåpnede Evje fengsel og blitt fortalt at omtrent ingen av de innsatte der mottar besøk fordi reiseveien er lang og dermed dyr. Det nye og fine besøksrommet står ubrukt. Innsatte som ikke kan motta besøk i fengsel må derfor få økonomisk støtte til at familie og venner kan komme på besøk. Dette bør spesielt gjelde i høytida da savnet etter familie, og spesielt barn, er ekstra stort.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer