Du leser nå Dagbladet Pluss

Anmeldelse:

Innsiktsfullt om radikalisering: Khan er en imponerende proff ungdomsbokdebutant

Bør bli skolepensum. 

Action fra første side: Forfatteren gir oss innsikt i et brutalt ungdomsmiljø med dop, kriminalitet og drap, parallelt med et fordomsfullt, kontrollerende og dobbeltmoralsk pakistansk miljø. Foto: Øistein Norum Monsen
Action fra første side: Forfatteren gir oss innsikt i et brutalt ungdomsmiljø med dop, kriminalitet og drap, parallelt med et fordomsfullt, kontrollerende og dobbeltmoralsk pakistansk miljø. Foto: Øistein Norum MonsenVis mer

«Stemmen til Imamen er myk og melodiøs, og jeg blir grepet av en uventa ro. Jeg kjenner orda bevege seg inn luftveiene, mot den bankende klumpen i brystet mitt, som jeg trodde var borte, men som jeg plutselig merker har vært der hele tida. Det kjennes som om et uhelbredelig sår på innsida endelig har begynt å leges.»

Den søtten år gamle fortelleren bor på Mortensrud med sine to yngre søsken, en snill, men ulykkelig og krevende mor, og en likegyldig og brutal far. Han er lei skolen, småkriminell på fritiden, lidenskapelig opptatt av fotball og forelsket i vakre, uskyldige Faiza. Så skjer terrorangrepet i Paris. Det betyr økt rasisme også i Norge.

Action, dop og festing

Denne fortellingen gir oss på mange måter en oppskrift på radikalisering. Fortelleren faller ut av alt. Han slutter på fotballen på grunn av rasisme, mistrives hjemme, tar avstand fra kompisene og støtter seg til den i overkant kloke Faiza. Da hun flytter, har han ingen. Inntil han møter Abdullah på Grønland. Han tar ham med til moskeen, og siden til en gruppe unge menn i sin egen leilighet. Endelig har han noen som bryr seg. Endelig gir livet mening.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED*

PRØVEPERIODE

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED* 1 kr per 1 måned. 0,03 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/måned) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 99,-/måned)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.