Action fra første side: Forfatteren gir oss innsikt i et brutalt ungdomsmiljø med dop, kriminalitet og drap, parallelt med et fordomsfullt, kontrollerende og dobbeltmoralsk pakistansk miljø. Foto: Øistein Norum Monsen
Action fra første side: Forfatteren gir oss innsikt i et brutalt ungdomsmiljø med dop, kriminalitet og drap, parallelt med et fordomsfullt, kontrollerende og dobbeltmoralsk pakistansk miljø. Foto: Øistein Norum MonsenVis mer

Anmeldelse:

Innsiktsfullt om radikalisering: Khan er en imponerende proff ungdomsbokdebutant

Bør bli skolepensum. 

Har du allerede abonnement?   Logg inn

«Stemmen til Imamen er myk og melodiøs, og jeg blir grepet av en uventa ro. Jeg kjenner orda bevege seg inn luftveiene, mot den bankende klumpen i brystet mitt, som jeg trodde var borte, men som jeg plutselig merker har vært der hele tida. Det kjennes som om et uhelbredelig sår på innsida endelig har begynt å leges.»

Den søtten år gamle fortelleren bor på Mortensrud med sine to yngre søsken, en snill, men ulykkelig og krevende mor, og en likegyldig og brutal far. Han er lei skolen, småkriminell på fritiden, lidenskapelig opptatt av fotball og forelsket i vakre, uskyldige Faiza. Så skjer terrorangrepet i Paris. Det betyr økt rasisme også i Norge.

Action, dop og festing

Denne fortellingen gir oss på mange måter en oppskrift på radikalisering. Fortelleren faller ut av alt. Han slutter på fotballen på grunn av rasisme, mistrives hjemme, tar avstand fra kompisene og støtter seg til den i overkant kloke Faiza. Da hun flytter, har han ingen. Inntil han møter Abdullah på Grønland. Han tar ham med til moskeen, og siden til en gruppe unge menn i sin egen leilighet. Endelig har han noen som bryr seg. Endelig gir livet mening.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn