Innsiktsfullt om vikingliv på Karmøy

Men plottet i «Gullkalven» er i overkant barnslig.

ANMELDELSE: Den bortskjemte Vindern-gutten Magnus på fjorten år blir sendt til tanten, onkelen og fetteren Loke på Karmøy, som straff for at han bestilte helikopter til et ball på Hankø.

Familien på Karmøy er til hans skrekk vikingfrelst. De går i vikingklær, spiser vikingmat — og har ingen elektroniske duppeditter.

Loke på sin side ønsker seg langt bort fra vikinglivet og drømmer om alt Magnus har, svømmebasseng, Iphone, Mac og haugevis av penger. At han selv er adoptert fra Kina, mens Magnus ser ut som en vikingkonge, gjør ikke saken bedre. Heller ikke at Magnus har jentetekke, og legger an på Lokes store kjærlighet Kongekamp

Kongekamp
Selve storyen er klassisk over i klisjeen. Ikke overraskende viser det seg at Magnus' liv ikke er så gloriøst som det virker, og Loke er langt sterkere enn sin fetter og kan kjempe på vikingvis. I tillegg til at Loke har foreldre som nok er rare, men bryr seg, i motsetning til Magnus' overflatiske vestkantforeldre.

Innsiktsfullt om vikingliv på Karmøy

Settingen er derimot uvanlig. Ingeborg Kringeland Hald skal ha blitt inspirert av vikingleiren som finner sted på Karmøy hvert år. Der plasserer hun også handlingen.

De to fetterne må bo i telt, sloss på vikingvis, og være med på et rollespill, der de gjenopplever kampen mellom to historiske konger som bodde på Karmøy i folkevandringstiden. Tittelen spiller på en saga fra blant andre Snorre, om en gullkalv som skal være begravet i en kongegrav på Karmøy.

Gammelmodig
Den historiske delen fungerer godt. Den er underholdende, samtidig som den gir et godt innblikk i vikinglivet. Hald skriver uvanlig lett, kjapt og klart, selv om replikkvekslingen kan være litt forvirrende, da det er uklart hvem som sier hva.

Nå kan ungdomsbøker ofte være språklig masete, med forfattere som på død og liv må skrive sånn de tenker ungdom snakker — noe som ifølge unge lesere ofte er skivebom og pinlig lesning. Hald går ikke i den fella.

Tvert om. Hun skriver i overkant gammelmodig. Som at 14 år gamle gutter sier «pikene» om det annet kjønn. Det litt gammelmodige — eller uskyldige — kommer også fram i plottet. Hald har lagt inn en spenningsdel mot slutten, der gullkalven har en rolle. Det fungerer dårlig, både kompositorisk og fordi plottet framstår altfor barnslig for målgruppa.