Innsiktsløst om rekruttering

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HELSEIMPORT: Regulering av internasjonal rekruttering av helsepersonell er et forslag sykepleierorganisasjoner verden over stiller seg bak.

Dagbladets leder «Apartheid med et smil» fremstår derfor som innsiktsløs i forhold til debatten om den globale helsepersonellmangelen. Den viser liten forståelse for situasjonen i land som Zambia, der 9.000 sykepleiere skal levere helsetjenester til en befolkning som er dobbelt så stor som den norske.

I sykepleiernes internasjonale organisasjon International Council of Nurses (ICN) har global sykepleiermangel lenge vært diskutert. Det er enighet om at aktiv rekruttering av sykepleiere i land som mangler sykepleiere må opphøre. Dette må skje gjennom nasjonale reguleringer og et internasjonalt rammeverk.

Dette skiller seg vesentlig fra det enkelte helsepersonells rett til å migrere, som skal bestå. Jeg er forundret over at Dagbladet ikke skiller mellom rekruttering og migrasjon.

Også selvbestemt migrasjon er problematisk for det internasjonale arbeidsmarkedet for sykepleiere. Fattige lands mangel på ressurser og strukturer er ofte årsak til at sykepleiere ønsker å migrere. Samtidig mangler rikere land sykepleiere, og de kan tilby bedre vilkår. Dette skaper et dilemma når det gjelder å sikre helsetjenester til befolkningen i de deler av verden som har de største helseutfordringene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer