Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Innsmigrende tåkeprat

Coelhos siste forsøk på å skvise sitt millionpublikum med svulstige «amerikanismer».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BOK: «Lysets kriger har forstått at det beste er å følge lyset.» Denne tilsynelatende dyptloddende, men likevel fullstendig innholdsløse frasen, er kvintessensen av Coelhos budskap i den aforismeliknende samlingen om hva en lysets kriger gjør og ikke gjør i gitte situasjoner. Svulstige og retningsløse hverdagsklokheter som at han «fortsetter å lytte til vinden og tale med stjernene», og at «hans sjel er fri som skyene på himmelen, men han har forpliktet seg til sin egen drøm».

Innsmigrende

I tillegg til at lysets kriger åpenbart er et bilde på dikteren (Coelho) og hans «åndskamp», er krigeren også ment som en innsmigrende metafor for oss hverdagskrigere, som kjenner oss igjen i innrømmelser som at «Noen ganger mangler lysets kriger tro. (...) Og minnes at Jesus var gjennom noe lignende». Og nettopp her ligger noe av årsaken til Coelhos abnorme suksess, dette at han «løfter» oss og gjør vår hverdag til en poetisk og heroisk livskamp, godt hjulpet av fraser han har tusket til seg her og der (Gandhi, I Ching). Og da med en så flat og friksjonsløs stil (av tidligere Coelho-oversetter Christian Rugstad omtalt som en «språkets parkeringsplass») at det sklir rett inn.

Tåkeprat

Men i denne boka går han kanskje vel langt i å tyne sitt publikum. For her har han ikke engang tatt seg bryet med å lage noe som likner en fortelling, men så å si reindyrket sine åndeligfilosofiske elsk-deg-selv-amerikanismer. Og det er sikkert bare dumt å provoseres av en forfatter som Coelho, eller undre seg over hvor skralt det står til blant de mange som får ahaopplevelser av hans klisjéfylte tåkeprat. De har da også en kongelig beskytter i Coelho-fanet Märtha Louise. Og hennes eksklusive litterære smak våger vel ingen å betvile - eller mistenke at har et snev av den berømte rojale dysleksi.