DEBATT

Tannhelse:

Innsparingsforslaget til regjeringen vil gå utover barnefamiliene

Egenandelene vil øke mest for dem med de mest alvorlige bittfeilene som gir høyest refusjon. Og bittfeil er arvelige. Familier med flere barn rammes derfor særlig hardt.

KJEVEORTOPEDI TIL BARN: Det er politikernes ansvar å bestemme hvor store egenandeler barnefamiliene skal betale for tannregulering. Men innsparinger bør ikke gå mest ut over de med størst behandlingsbehov, skriver artikkelforfatter. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
KJEVEORTOPEDI TIL BARN: Det er politikernes ansvar å bestemme hvor store egenandeler barnefamiliene skal betale for tannregulering. Men innsparinger bør ikke gå mest ut over de med størst behandlingsbehov, skriver artikkelforfatter. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Tenk deg at du er hos skoletannlegen med din datter. Tannlegen finner to hull. Han kan gjerne legge begge fyllingene straks, men da er bare den ene gratis, den andre må du betale selv. Men – han kan legge en fylling i dag og en i neste uke, da blir begge gratis. Utrolig?

Men slik blir det for tannregulering når Helsedepartementets (HOD’s) forslag til statsbudsjett vedtas. Ofte vil det være faglig nødvendig å gjøre flere arbeidsoperasjoner ved samme besøk, men HOD foreslår altså at kun én per besøk skal gi refusjon.

Mange barnefamilier vil da måtte betale for de øvrige arbeidsoperasjonene selv for å unngå flere reiser og fravær fra jobb og skole. Det vil gi sterkt økte egenandeler. Andre vil velge flere besøk og påføre samfunnet ekstra utgifter. Og for ordens skyld, vi snakker om alle de vanligste arbeidsoperasjonene, de som utgjør selve reguleringen.

Takstsystemet har til nå hatt en sikkerhetsventil. Man har gitt refusjon for flere arbeidsoperasjoner etter en «tilleggstakst». Denne foreslås nå fjernet «fordi den anses som unødvendig». HOD tror åpenbart at «tilleggstaksten» kun brukes til lite tidkrevende merarbeid. Det er feil.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer