Innspilligen på det nedlagte sinnsykehuset skremte «Blåtur»-regissøren

Fluedød og lyder om natta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fredag denne uka er det premiere på indiefilmen «Blåtur», en spenningsfilm spilt inn på det nedlagte psykiatriske sykehuset Dale utenfor Sandnes.

- Bygget er temmelig skummelt og ekkelt å være i, sier regissør Ivar Aase (22), til Dagbladet.

Han forteller at for å holde innspillingsutgiftene nede, overnattet crewet flere netter på det nedlagte asyelet — en opplevelse som ikke var udelt positiv.

- Guffent - Hvis man går tilbake i historien finnes det helt sikkert flere tragiske skjebner på Dale. Om natta kom det mange lyder fra etasjene over, og det var et rom hvor det virket som en hel masse fluer samlet seg for å dø, så det var litt guffent. Vi har forsøkt å videreformidle den skumle stemninga vi opplevde under innspillinga, sier Aase.

I filmen bestemmer Silje (Julie Rusti) seg for å teste kjæresten Kaspar (Dan Skjæveland) ved å ta ham med til et gammelt asyl. Men så begynner uventede ting å skje, forteller Aase hemmelighetsfullt.

I tillegg til de to hovedrolleinnehaverne har også Berte Rommetveit («United») en større rolle i filmen.

Ung stab Bak «Blåtur» står en ung vennegjeng: Regissør Ivar Aase, fotograf Andreas Bru Eide (19) og medprodusent Jan Inge Wiig (19). Regissøren sier selv at det var litt knapt med folk.

- Jan Inge måtte i tillegg til å være medprodusent fylle jobbene som innspillingsleder og produksjonsleder. Det er er tremannsjobb, så da han i tillegg måtte steppe inn som lydmann ble det litt mye.

- Hvordan gikk det?

- Han sovna av utmattelse i en heis, men det gikk jo veldig bra til slutt. Det har vært mest fryd og gammen, så til tross for at det var en krevende film hadde jeg gjort det igjen uten å nøle, sier Aase.

Forfatter Bjørn Sortland har skrevet manus til filmen, og bidrar også som produsent.

Lavbudsjett Med et budsjett på - i langfilmsammenheng — svært beskjedne 3 millioner kroner, uavhengig distribusjon og uten offentlig støtte, blir «Blåtur» satt opp på et tjuetalls norske kinoer denne våren. Ifølge Filmweb er Aase den yngste regissøren som har fått en film satt opp over store deler av landet.

Regitalent: 22 år gamle Ivar Aase står for regien av «Blåtur» som har premiere på fredag. Foto: Piggsvin film
Regitalent: 22 år gamle Ivar Aase står for regien av «Blåtur» som har premiere på fredag. Foto: Piggsvin film Vis mer

- Det er veldig kjekt at den blir satt opp så bredt. Det er ikke så ofte det skjer uten at en stor distributør er involvert. Vi har greid noe som mange sa at vi ikke kom til å få til, og det gir en god følelse.

- Haster ikke Aase studerer økonomi i Bergen, og håper etterhvert å starte opp et produksjonsselskap sammen med Wiig og Bru Eide. De tre har laget kortfilmer og jobbet med andre filmprosjekter siden de møttes på videregående.

- Vi håper jo at «Blåtur» skal være en inngangsbillett til filmer med litt større rammer, men vi har ikke hastverk. Det er bare å kaste
seg på hvis det dukker opp noe, sier den unge regissøren.

- Har du noen tips til regissørspirer?

- Lag mange filmer, og se mye film.

- Skummelt:  «Blåtur» er spilt inn på nedlagte Dale psykiatriske sykehus og asyl. - Vi har forsøkt å videreformidle den skumle stemninga vi opplevde under innspillinga, sier regissør Ivar Aase. Foto: Piggsvin film
- Skummelt: «Blåtur» er spilt inn på nedlagte Dale psykiatriske sykehus og asyl. - Vi har forsøkt å videreformidle den skumle stemninga vi opplevde under innspillinga, sier regissør Ivar Aase. Foto: Piggsvin film Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer