LEDER

Innvandring

Innvandrere er velintegrerte i Europa

Men opplevelsen av diskriminering øker.

ANSVARLIG I NORGE: Integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp)
ANSVARLIG I NORGE: Integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

En fersk EU-måling viser at muslimer i Europa har stor tillit til demokratiet. De har til og med større tillit til demokratiske institusjoner enn befolkningen generelt. 76 prosent av muslimene sier at de føler sterkt bånd til landet de bor i. Det er EUs byrå for grunnleggende rettigheter (FRA) som har foretatt undersøkelsen blant 10500 første- og andregenerasjons muslimske innvandrere i 15 EU-land.

Tallene samsvarer i stor grad med resultater fra Norge. SSBs levekårsundersøkelse fra 2016 blant innvandrere i Norge viser også at de har høyere tillit til for eksempel det politiske systemet, rettsvesenet og politiet enn resten av befolkningen. Innvandrerne, med unntak av de polske, oppga at de føler høyere tilhørighet til Norge enn til opprinnelseslandet. SSBs levekårsundersøkelse måler riktignok innvandrere generelt og ikke muslimer spesielt, men tendensen er påfallende lik mellom de norske resultatene og EUs.

En annen faktor har også klare fellestrekk mellom forholdene i Norge og i EU-landene. Det er en økende tendens til diskriminering. I EU sier nesten én av fem at de er blitt diskriminert av utleiere, arbeidsgivere eller offentlig ansatte i løpet av de siste fem åra på grunn av religion. I en tilsvarende undersøkelse i 2008 sa bare én av ti at de hadde hatt slike opplevelser. I SSBs levekårsundersøkelse oppga svært mange innvandrere i Norge at de hadde opplevd å bli diskriminert ved ansettelse, og flere opplever diskriminering i utdanning eller på arbeidsplassen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer