ANSVARLIG I NORGE: Integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp)
ANSVARLIG I NORGE: Integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp)Vis mer

Innvandring

Innvandrere er velintegrerte i Europa

Men opplevelsen av diskriminering øker.

Meninger

En fersk EU-måling viser at muslimer i Europa har stor tillit til demokratiet. De har til og med større tillit til demokratiske institusjoner enn befolkningen generelt. 76 prosent av muslimene sier at de føler sterkt bånd til landet de bor i. Det er EUs byrå for grunnleggende rettigheter (FRA) som har foretatt undersøkelsen blant 10500 første- og andregenerasjons muslimske innvandrere i 15 EU-land.

Tallene samsvarer i stor grad med resultater fra Norge. SSBs levekårsundersøkelse fra 2016 blant innvandrere i Norge viser også at de har høyere tillit til for eksempel det politiske systemet, rettsvesenet og politiet enn resten av befolkningen. Innvandrerne, med unntak av de polske, oppga at de føler høyere tilhørighet til Norge enn til opprinnelseslandet. SSBs levekårsundersøkelse måler riktignok innvandrere generelt og ikke muslimer spesielt, men tendensen er påfallende lik mellom de norske resultatene og EUs.

En annen faktor har også klare fellestrekk mellom forholdene i Norge og i EU-landene. Det er en økende tendens til diskriminering. I EU sier nesten én av fem at de er blitt diskriminert av utleiere, arbeidsgivere eller offentlig ansatte i løpet av de siste fem åra på grunn av religion. I en tilsvarende undersøkelse i 2008 sa bare én av ti at de hadde hatt slike opplevelser. I SSBs levekårsundersøkelse oppga svært mange innvandrere i Norge at de hadde opplevd å bli diskriminert ved ansettelse, og flere opplever diskriminering i utdanning eller på arbeidsplassen.

Den norske undersøkelsen avslørte også at innvandrere er mer utsatt for vold og trusler enn resten av befolkningen. I den europeiske undersøkelsen ble deltakerne spurt om det er greit å bruke vold som reaksjon på religiøs og rasistisk trakassering. Over 85 prosent av muslimene svarer at vold aldri kan rettferdiggjøres i slike saker. Blant ikke-muslimske innvandrere er aversjonen mot vold enda større. EU-undersøkelsen ble offentliggjort i går. Resultatene bør, ifølge FRA-ledelsen, avkrefte påstandene om at muslimer ikke blir integrert i de europeiske samfunnene.

Likevel framsettes det stadig skremselspropaganda fra islamkritikere, som fra Human Rights Services’ Hege Storhaug nylig, om at antallet potensielle terrorister i Norge og Europa er ekstremt høyt: «Vi har en religiøs hær mot oss på antakelig 100 000». Jihadist-spøkelsene ble straks dementert av ledende terrorforskere. Men enkelte miljøer har åpenbart ingen interesse av at integrering skal lykkes.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.