DEBATT

Arbeidspolitikk:

Innvandrere får jobber i Norge, de «tar» dem ikke

«Innvandrere tar jobbene våre» er en klisjé som har fått vind i seilene.

Tøff konkurranse: Flere nordmenn opplever tøff konkurranse i møte med arbeidsinnvandrere. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Tøff konkurranse: Flere nordmenn opplever tøff konkurranse i møte med arbeidsinnvandrere. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Forrige uke var en del av landets aviser preget av mange avisoppslag knyttet til en ny forskningsrapport «Immigrasjon og sosial mobilitet» (Hoen, Markussen og Røed, Frischsenteret 2019). Rapporten er bestilt av arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H), og har som formål å undersøke om den historisk høye innvandringen til Norge svekket jobbmulighetene for norskfødte som vokste opp i fattige familier, sammenlignet med dem som kommer fra rike familier.

Konklusjonen til forskerne er at i stillinger som krever lave kvalifikasjoner, har utenlandsk arbeidskraft kommet inn, og norskfødte arbeidere blitt skjøvet ut. Helt ut av arbeidslivet. Resultatet av undersøkelsen er for så vidt ingen overraskelse, da vi gjennom EØS-avtalen er forpliktet til å tillate denne konkurransen på arbeidsmarkedet.

Formålet med direktivet er å gjøre det enklere for EØS-borgere og deres familiemedlemmer å bevege seg på tvers av landegrensene for å kunne arbeide og oppholde seg i andre medlemsland. Målet er at EØS-borgere og familiemedlemmene deres skal kunne bevege seg fritt og bytte jobb eller bosted på tilsvarende måte som innenfor sitt eget hjemland. Det er med andre ord ikke slik at disse menneskene gjør noe galt, de følger spillereglene som Norge har vært med på i 15 år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer