Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Innvandrerne ser TV og er på nett

Internett og TV er de mest brukte mediene blant innvandrerne. Radiolytting og avislesing er mindre utbredt enn i gjennomsnittsbefolkningen, viser en rapport fra Statistisk Sentralbyrå.

OSLO INNVANDRERNES MEDIEBRUK:Statistisk Sentralbyrå har kartlagt innvandrernes medievaner. Det går mest i internett og TV. Av bøker er det romaner/noveller som helst blir lest i alle landgruppene. Kvinner leser mest romaner uansett landbakgrunn. Foto:Scanpix
OSLO INNVANDRERNES MEDIEBRUK:Statistisk Sentralbyrå har kartlagt innvandrernes medievaner. Det går mest i internett og TV. Av bøker er det romaner/noveller som helst blir lest i alle landgruppene. Kvinner leser mest romaner uansett landbakgrunn. Foto:Scanpix Vis mer

Rapporten kartlegger for første gang kultur- og mediebruken blant personer med innvandrerbakgrunn og norskfødte med innvandrerforeldre, og sammenlikner den med mediebruken til den norske befolkningen generelt.
Rapporten som er laget av statistikkrådgiver Odd Frank Vaage i Statistisk Sentralbyrå, bygger på en sammenligning av kultur- og mediebruk i tre grupper: Befolkningen i Norge, personer med innvandrerbakgrunn fra Asia, Afrika, Latin-Amerika og Europa utenom EU/EØS, og innvandrere fra EU/EØS, USA, Canada og Australia. I alle tre gruppene er de intervjuede i alderen 9-59 år.

TV og Internett mest populært
Rapporten viser at fjernsyn og Internett er de mediene som blir mest brukt både blant befolkningen i Norge, blant dem med innvandrerbakgrunn fra Asia/Afrika med flere, og blant innvandrere fra EU/EØS med flere. Andelen som ser på fjernsyn er høy blant både menn og kvinner i alle landgrupper. Dette er det mediet både menn og kvinner bruker mest tid på uansett landbakgrunn, skriver SSB i en pressemelding.

Lite avislesing og radio
Personer fra gruppen Asia og Afrika med flere er de som i minst grad bruker radio og papiraviser, særlig blir det lite lesing av distrikts- og lokalaviser. Nær 60 prosent av personer fra Asia/Afrika med flere leser ikke avis i løpet av dagen. Det er imidlertid norske papiraviser som blir mest lest. Det er en større andel som har avisabonnement i befolkningen i Norge enn i de andre landgruppene. Innvandrerne som abonnerer på aviser, abonnerer i hovedsak på norske. Det er også først og fremst norske blad som leses når de med innvandrerbakgrunn leser ukeblad og tegneserieblad.

Kvinner leser romaner
Av bøker er det romaner og noveller som helst blir lest i alle landgruppene. Kvinner leser mest romaner uansett landbakgrunn. I alle gruppene leser nær 50 prosent bøker med norsk som originalspråk. 

Unge ser på TV
Barn og unge med innvandrerbakgrunn fra Asia og Afrika med flere bruker mye tid til fjernsyn og Internett sammenlignet med samme aldersgrupper i den norske gjennomsnittsbefolkningen. Fire at ti med innvandrerbakgrunn kan se TV-sendinger fra hjemlandet. Innvandrergruppene ser mindre på NRK og TV2 enn befolkningen i Norge. Menn ser mest på andre kanaler enn de vanlige "norske" kanalene. Det er de med innvandrerbakgrunn som har bodd lenge i Norge, som ser mest på NRK. Internett brukes nokså likt i alle tre gruppene. Nyheter på Internett fra opprinnelseslandet benyttes i betydelig grad av begge landgrupper.

Kino og fotball
Å gå på kino er den vanligste kulturaktiviteten for alle tre gruppene i undersøkelsen. Alle ser mest krim og action. Fotball er den mest populære idretten i alle landgruppene. Barn og unge er mest kulturaktive i alle gruppene. Kulturbruken er jevnt over noe lavere blant dem fra Asia/Afrika med flere enn folk fra andre deler av verden, melder SSB.

Låner bøker
Det er betydelig låneaktivitet på biblioteket blant alle tre gruppene. Både befolkningen i Norge og de fra Asia/Afrika med flere går mest på folkemuseer og kunstmuseer når de går på museum. De fra Asia/Afrika med flere går mer på musikaler og barneteater enn befolkningen i Norge gjør når de går på teater/musikal/revy. Personer fra Asia /Afrika og flere går i større grad enn gjennomsnitsbefolkningen i Norge på konserter med folke-/etnisk musikk enn befolkningen i Norge. Disse går også mer enn andre på festivaler med folkemusikk når de går på kulturfestivaler.
Kvinnene har uansett landgruppe størst interesse for teater, opera og ballett.
Når det gjelder egen kulturaktivitet er det mindre aktivitet blant dem fra Asia/Afrika med flere enn i de andre landgruppene. Dette gjelder både musikk- og idrettsaktiviteter.

Spørreskjemaet ble bare sendt ut på norsk, så de som har svart, behersker det norske språket.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling