Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Innvandring i Norge - et angrep?

Det verste for meg er å se hvordan min mor blir behandlet i hverdagen av godt voksne mennesker.

GJENKJENNELIG: Nordmenn som emigrerte til Nord-Amerika sendte også penger hjem, hentet resten av familien, grupperte seg og tviholdt det lille norske de hadde igjen. Høres dette kjent ut? skriver Gita Simonsen. Bildet viser emigranter i Minnesota i 1895. Foto: Arkiv / NTB-Scanpix
GJENKJENNELIG: Nordmenn som emigrerte til Nord-Amerika sendte også penger hjem, hentet resten av familien, grupperte seg og tviholdt det lille norske de hadde igjen. Høres dette kjent ut? skriver Gita Simonsen. Bildet viser emigranter i Minnesota i 1895. Foto: Arkiv / NTB-Scanpix Vis mer
Debattinnlegg

Dette er det mange som mener, i hvert fall i media og i sosiale medier. På grunn av enkeltindividers grufulle handlinger, blir ei hel gruppe generalisert som terrorister eller kriminelle. Faktisk så mange, at det blir feil å tie. Jeg er et blandingsbarn. Min far er norsk og min mor kommer fra et lite land langt sør der palmene vokser og sola skinner. Jeg skal ikke si at jeg har opplevd mye rasisme i livet mitt, men absolutt nok til at jeg vet hvordan det føles. Vi som er halvt norske har vel alltid hørt frasen «ikke du, du er jo ikke sånn». Det var verst da jeg var barn, nå er jeg jo bare eksotisk. Barn sier mye stygt om ting de ikke vet noe om, det vokser de fra seg. Gjør de ikke?

Det verste for meg er å se hvordan min mor blir behandlet i hverdagen av godt voksne mennesker. Hva er det første du tenker når du hører «innvandrer, alenemor, tre barn?» Ofte er det - «Enda en som snylter på skattepengene våre». Sannheten er en tiårig høyere utdanning, lektorstilling, og tre barn som alle har høyere utdanning. Nei, dette er ikke et unntak. Ifølge SSB, så er det faktisk sånn at det er flere utledninger med høyere utdanning i Norge, enn nordmenn. De satser også ofte på de mer prestisjetunge yrkene, som arbeidsmarkedet i Norge etterlyser.

Man skal selvfølgelig ikke se bort ifra at statistikken viser at en større andel av innvandrere begår lovbrudd enn etnisk norske. Det er i midlertidig viktig å huske på at langt flere av innvandrerne bidrar til sysselsetting enn begår kriminelle handlinger og lever av velferdspenger.

De aller fleste som kommer hit er på utkikk etter en ny start. De har størst mulighet for å ta vare på seg selv og familien sin her. Hadde ikke du også gjort det, om du var i samme posisjon? Det gjorde i hvert fall 800 000 nordmenn da de emigrerte til Nord-Amerika. De sendte også penger hjem, hentet resten av familien, grupperte seg og tviholdt det lille norske de hadde igjen. Høres dette kjent ut? Nordmenn må møte integreringen, og godta at vi, på linje med hele verden, lever i et multikulturelt samfunn. Det kan umulig være lett å flytte til et sted, der de fleste har fordommer for hvem du er, allerede før du har sagt et ord. De er ikke interessert i å ta over landet, men ta å del i det. Vår norske kulturarv forsvinner ikke fordi det er mange utlendinger her til lands. Spør heller deg selv hva du gjør for å ta vare på den. Media kan klandres for mye. De er flinke til å påpeke nasjonaliteter. Hadde jeg gjort noe kriminelt, ville jeg blitt omtalt « ... som opprinnelig kommer fra Guyana». Hvis jeg vant Nobels fredspris ville det vært « ... norske Gita Simonsen tar fredsprisen». Hvordan skal man forbinde innvandring med noe positivt, da det som oftest blir relatert til noe negativt?

Vi har også i Norge dessverre vært vitne til at ekstremister finnes på begge sider av skalaen. Bør ikke denne hendelsen minne oss på at det fins gærninger overalt? Gærninger som på ingen måte reflekterer ei hel gruppe mennesker. Det er enda godt vi er forskjellige.