KOMMENTARER

Innvandring og forbannet statistikk

Innvandring er ikke en synd som arves i tre generasjoner, og demografien løper ikke løpsk. Men innvandring har reelle utfordringer som krever er ryddig debatt, skriver Geir Ramnefjell.

NYE TILTAK: Frp's Christian Tybring-Gjedde krever nye tiltak, men finner de saklig begrunnelse i tallene? Foto: NTB Scanpix
NYE TILTAK: Frp's Christian Tybring-Gjedde krever nye tiltak, men finner de saklig begrunnelse i tallene? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Dagbladet publiserte denne helga statistikk som Frp’s stortingsgruppe har bestilt fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Artikkelen har allerede skapt stor debatt, og vil ganske sikkert gå inn som en del av innvandringsdebatten framover generelt – og kommunevalgkampen i Oslo spesielt. Derfor er det viktig å sortere litt i hva statistikken viser.

Først av alt er det viktig å vite er at dette er en fødselsstatistikk, ikke en innvandringsstatistikk. Tallene er basert på SSBs oversikt over antall fødsler per år, fordelt på morens bakgrunn. Hvorfor dette er viktig, kommer vi tilbake til. Det andre som er viktig å være klar over er at statistikken som ble publisert i Dagbladet tar for seg to litt ulike ting: demografi, altså befolkningssammensetning, og geografisk fordeling av befolkningen, altså segregering.

Fordi det snart er kommunevalg, har Frp selv villet framheve Oslo når de har presentert tallene. De viser at antallet nyfødte i hovedstaden, med foreldre som har innvandrerbakgrunn, har økt fra 24 prosent i 2000 til 42 prosent i 2017.

På bakgrunn av dette ber Christian Tybring Gjedde om permanent stans i bosetting av flyktninger i Oslo. En midlertidig stans i 10 år i henting av ektefeller fra ikke-vestlige land, som en hovedregel. Og at det stilles høyere krav til forsørgerevne ved all familieinnvandring til Oslo.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.