Input i øret

Vi er mange som er glade i NRK Radio. Vi roper ikke høyt, vi er en dårlig organisert, løst sammensatt gruppe. Men vi dyrker hverdagshobbyen vår hyppig. Lyttingen foregår i hjemmet, i bilen, på kontoret og på øret når vi går på våre bein.

Denne helga har P2 surret og gått i heimen mellom slagene. «Hallo i uken», lørdag 15.03, var som ofte før radiohelgas høydepunkt, første runde av årets satirekavalkade hadde mange veldreide, elegante fulltreffere. Det handlet mest om kongehuset. Selvsagt.

Årets høydepunkter demonstrerte nok en gang hvor dyktige, drevne, sjangerbevisste, grusomme og lekne «Hallo i uken»-gjengen fortsatt er etter mange år i infamitetens tjeneste. Spesielt leken var den fjollete «Hagen er i kåma»-sketsjen mot slutten. Utenriksminister Thorbjørn Jagland kom altså i skade for å påstå at Carl I. Hagen måtte befinne seg i koma. Fra Jaglands «koma» og Hagens nasale «kåma» spant språksketsjen videre og endte i absurd språksprøyt.

Årets Liv Ullmann-parodi var lite original. Den følsomme regissøren: - Det er meget smerte med å lage film - først får man masse penger, og så må man filme. Og har dere forsøkt å være gift med Ingmar Bergman, kanskje?

Svev

Også reisemagasinet «Ut i verden», der globetrotter Jens A. Riisnæs samtaler med NRK-journalist Sverre Tom Radøy, er for lengst blitt en klassiker. I går ble det lite reising, men flere julegavetips. Riisnes og Radøy tok dessuten et sveip innom den kinesiske muren.

Reiselederen er kunnskapsrik og svært meningssterk. En knakende god, engasjert, selvbevisst forteller - og en pratekopp. Ofte sporer han av fra de innsendte spørsmålene. Ofte er avsporingen den beste historien. Superrutinerte Sverre Tom Radøy holder tøylene.

Tilnærmingen er både praktisk, historisk, politisk og anekdotisk. Enkeltvis kan programmene virke litt sporadiske. Men for den som følger de egentlige «Gutta på tur», er det mye kunnskap å innhente. Og fine filmer å snurre i hodet.

«Språkteigen», søndager klokka 12.33, framstår vel snart som en anakronisme. For hvem bryr seg i dag om godt språk? God diksjon? Forskjellen på sjanse for og fare for? Mellom font og fontene?

«Språkteigen» med Sylfest Lomheim og Einar Bjorvatn forklarer stedsnavn, uttrykk, bøyninger og ords opprinnelser. De henger ut innholdstomme moteord og roser gode nyord. Prektig, ja da. Nyttig og interessant.

Jeg tar det som en selvfølge at NRK aldri ville våge å røre noen av undertegnedes klassikerfavoritter.