Insisterer på å skrive nynorsk

Men septemberpoeten Jostein Avdem Fretland (17) brenner også for jazzen.

(Dagbladet.no): Jostein Avdem Fretland (17) har skrevet septemberdiktet «Frå jordi (ei siste helsing)», og da vi ber ham om et intervju, får vi dette svaret:

- Fyrst vil eg gjerne spørje: Kan du garantere meg at det eg skriv kjem på db.no på det målet det er skrive på? Som leiar i Firda Målungdom vil eg ha store problem med at mine svar på eit intervju skal omsetjast til bokmål berre for å høve inn med Akersgata sin språkrasisme.

Jeg svarer ham at Dagbladet er en bokmålavis, og at journalistene derfor må skrive bokmål, men at han skal få beholde sine sitater i opprinnelig formulering. Derfor blir det som følger:

Uro for framtida

- Hva tenkte du på da du skrev diktet? Det er ganske visuelt, ble du inspirert av noe konkret?

- Sjølve diktet er meir eller mindre ein kommentar til Rolf Jacobsen sitt dikt «Til Jorden (med vennlig hilsen)» frå 1975. Han uttrykkjer der ein uro for kva som kjem til å skje om vi ikkje tek omsyn til naturen. Fyrst no skjønnar vi andre kor viktig dette er, at det kan gå heilt gale.

Mange av månedens poeter i Skolekammeret har i det siste kommet fra skolen til Fretland. Det skyldes én eneste lærer, mener septemberpoeten.

- Eg er ein av dei mange læresveinane til norsklærar og lyrikkelskar Margot Sande, og eg trur vel at ho er ein hovudgrunn til at det er blitt eit slikt diktmiljø på Firda. Når norsklæraren din hoppar rundt i klasserommet, dansar og gret - alt i løpet av eit dikt - er det vanskeleg å ikkje bli iallfall litt engasjert. Det var rg ho som gav meg stiloppgåva som inspirerte meg til å skrive diktet.

KJEMPER FOR NYNORSKEN: - Når eg ikkje kjempar for målsaki, skriv dikt eller et crispo med den vakre kjærasten min, spelar eg stortsett piano, forteller Jostein Avdem Fretland (17). Foto: PRIVAT
KJEMPER FOR NYNORSKEN: - Når eg ikkje kjempar for målsaki, skriv dikt eller et crispo med den vakre kjærasten min, spelar eg stortsett piano, forteller Jostein Avdem Fretland (17). Foto: PRIVAT Vis mer

Netter ved pianoet

- Hva driver du ellers med? Hva interesserer deg, og hva har du tenkt å drive med senere i livet?

- Eg brukar mykje tid på å kjempe for nynorsken sin plass i samfunnet. Eg er frå Lærdal i Sogn, men dialekt i mi kjem frå Lesja i Nord-Gudbrandsdalen. Det har difor aldri vore aktuelt for meg å skrive noko anna enn nynorsk. Det er noko svært vakkert over å skrive eit mål som er laga på grunnlag av alle dialektene i landet, sier Fretland.

I tillegg til språket og diktene, brenner Fretland for musikken.- Eg tek ofte både kveldar og netter i bruk for å få nok tid ved tangentane til eingong å bli profesjonell jazzmusikar. Om eg klarar det er det ingen som veit, men eg aktar å leva i draumen iallfall ei stund til.

Språklig kresenhet

En av grunnene til at juryen falt for dette diktet, er at temaet kollektiv forgjengelighet blir tatt opp uten for mange unødvendige ord og fakter. Tritonus har skrevet et fortetta dikt. Diktet geleider oss, men uten å være ubehagelig styrende:

Alt som kan komma

er komme

og det er meir

der det kjem frå

Tonen, tittelen, den språklige kresenheten og det antydende uttrykket loser allerede i første strofe leseren i retning av diktet «Regn i Hiroshima» av Tarjei Vesaas. I andre strofe får vi en ny og nødvendig håndsrekning av uttrykket «eksperiment», og de assosiasjonene dette ordet skaper. Formelt blir denne økende fokuseringa matematisk ledsaget av at antall linjer pr. strofe synker kjapt og dramatisk fra fire i første, via to i andre, til én i tredje. Metaforen «Kuvøsa eksploderer» i tredje strofe er nyskapende og råker bra: Det som så langt har vært et liv og som det har pågått en desperat kamp for å bevare, tar brått og meningsløst slutt.

Juryen gratulerer månedens vinner med et profetisk, intenst og meningsfylt dikt!

For juryen (som også består av Niels Schia og Maria Børja),

Kristian Rishøi

SE OGSÅ: