IRRITERENDE: I «Groundhog Day» spilte Stephen Tobolowsky den irriterende forsikringsselgeren Ned Ryerson som til stadighet plager Bill Murrays rollefigur gjennom den stadig repeterende dagen han gjennomlever. Foto: Skjermdump fra filmen
IRRITERENDE: I «Groundhog Day» spilte Stephen Tobolowsky den irriterende forsikringsselgeren Ned Ryerson som til stadighet plager Bill Murrays rollefigur gjennom den stadig repeterende dagen han gjennomlever. Foto: Skjermdump fra filmenVis mer

Inspirasjonen bak bandnavnet til Radiohead? Ned fra «Groundhog Day»

Skylder på synske evner.

Man drar kjensel på ham fra første øyekast. Han nye fyren som dukka opp i sesongåpningen av «Silicon Valley».

Den nye motstanderen. Direktøren heltene motvillig må godta som leder for Pied Piper, teknologifirmaet de selv startet.

Du har sett ham før. Men hvor?

Vel. Stephen Tobolowsky er sjelden å se først i rulleteksten til filmer og serier, men til gjengjeld har han vært med i absolutt alt.

I «Groundhog Day» plaget han Bill Murray som den forsikringsselgeren Ned Ryerson. I «Californication» eksisterte han i form av Hollywood-produsenten Stu «blowjobs are like handshakes» Baggs, han som blir sammen med Marcy. I «Glee» var han Sandy Ryerson (merk referansen), både doplanger og korleder.

Og det er bare tre av de 244 rollene IMDB lister opp under navnet hans.

Dette er selve definisjonen av en «working actor», den typen skuespiller som gladelig utøver yrket sitt uten å rynke på nesa av små eller merkelige roller. 

Å si ja til alt har også ført til noen interessante opplevelser.

Som i 1983, da Tobolowsky skrev en film for Talking Heads-vokalist David Byrne - en historie han fortalte for noen år siden på sin egen podcast, «The Tobolowsky Files».

- Stephen er synsk
Regissør Jonathan Demme inviterte Tobolowsky og forfatterkjæresten Beth Henley med på en testvisning for konsertfilmen hans om Talking Heads, «Stop Making Sense». Samtidig møtte også bandet, Byrne inkludert.

Da det kom frem at Henley sto bak det prisvinnende teaterstykket «Crimes of the Heart» bestemte Byrne seg for å be henne og Tobolowsky skrive en film basert på tvilsomme avisutklipp om merkelige og overnaturlige hendelser som han hadde samlet mens han var ute på turné.

De takket ja, og inviterte ham på grillkveld. Der kom praten inn på en spåmann Byrne ønsket å ha med i filmen.

- Beth lyste opp, forteller Tobolowsky.

- «Visste du at Stephen er synsk?»

Som 19-åring var Tobolowsky på telttur med klassen sin. Om kvelden ba læreren dem holde hender og si det første som falt dem inn.

DIREKTØR: I den nye sesongen av «Silicon Valley» hos HBO Nordic har karakterskuespiller Stephen Tobolowsky rollen som Jack Barker, Pied Pipers nye direktør. Foto: HBO
DIREKTØR: I den nye sesongen av «Silicon Valley» hos HBO Nordic har karakterskuespiller Stephen Tobolowsky rollen som Jack Barker, Pied Pipers nye direktør. Foto: HBO Vis mer

Det som fulgte var «stjerner», «vann», «gress», og så videre. Frem til Tobolowsky.

- Jeg så på læreren min og sa «jeg får inn at du ikke er den du sier du er. Du har et annet navn, og initialene dine er M.L. eller M.K.»

Ifølge Tobolowsky viste det seg å stemme. Læreren innrømmet senere at han levde under et falsk navn. At «M.K.» var riktig.

Læreren spurte hvordan han klarte å lese folk på den måten.

- Jeg hørte bare en lyd, som en stemme fra et annet rom, og så gjentok jeg det jeg hørte.

Tobolowsky beskriver det som toner han hørte og tolket, som om han var en slags mottaker. Flere slike opplevelser fulgte. Han tok betalt for det en stund, men fortalte Byrne at han ga seg fordi han holdt på å bli sprø av det.

Inspirerte sang
Hos de fleste ville nok alle mulige sprøytvarslere slått inn på dette tidspunktet. Byrne, derimot, var fascinert.

- Han sa bare «jøss, virkelig?» Jeg sa «jepp».

Etter middagen ga Tobolowsky og Henley seg i kast med manuset. Filmen, «True Stories», endte til slutt opp med å bli omskrevet av Byrne i den grad at bare et dusin av parets replikker overlevde.

Uten at Tobolowsky hang med furteleppa av den grunn. En dag kom nemlig Byrne på besøk for å spille en sang han hadde skrevet til filmen.

- Det viste seg at mitt største bidrag ikke var som en forfatter av sanne fortellinger, men som gjenstand for dem, sier Tobolowsky.

- I den nye versjonen kunne spåmannen se fremtiden ved å høre toner. Og musikken var vidunderlig. Han kalte låta «Radio Head». Som ble inspirasjonen for navnet til et av nåtidig rockeband: Radiohead. Jeg lurer på om de er klar over at nullpunktet deres var en kveld opplyst av stearinlys i 1983 og en fortelling om en college-student som hørte noe han ikke forsto. Jeg tror de ville vært fornøyd.

MULTITALENT: David Byrne sto ikke bare bak noe av 80-tallets mest spennende musikk, men også en av de merkeligste - og kuleste - filmene. Foto: NTB scanpix / AP / Stephen Chernin
MULTITALENT: David Byrne sto ikke bare bak noe av 80-tallets mest spennende musikk, men også en av de merkeligste - og kuleste - filmene. Foto: NTB scanpix / AP / Stephen Chernin Vis mer