LEK: Harald Rosenløw Eeg lar seg fascinere av å leke med karakterene sine. Foto: Jo Straube / Dagbladet
LEK: Harald Rosenløw Eeg lar seg fascinere av å leke med karakterene sine. Foto: Jo Straube / DagbladetVis mer

Inspirert av en ubevoktet sekk på T-banen

Frykten Harald Rosenløw Eeg kjente ble til bok.

Les anmeldelsen av boka her.

(Dagbladet): For omtrent tre år siden så forfatter Harald Rosenløw Eeg (41) en ryggsekk stå uovervåket i t-banevogna han satt i. Det ble utgangspunktet for ungdomsromanen «Gyldig fravær».

- Det er den frykten jeg tror de aller fleste kjenner på når de ser en person eller en gjenstand som gir dem en fornemmelse av usikkerhet. Det var den jeg kjente på da jeg så denne sekken, sier Rosenløw Eeg til Dagbladet.

Fascinerende lek Han begynte å spinne rundt opplevelsen. Flere karakterer oppstod. Anjo, Sherpa, Bruno, Ida og Albert. Han som selger dop. Hun som konverterer til islam. Han som tagger. Hun som skal ta abort. Og statsministerens sønn. Fem vidt forskjellige 10.-klassinger. Rosenløw Eeg var like nysgjerrig på dem alle.

- Det er så innmari deilig å være et annet menneske. Det å leke med andre personer fascinerer meg, spesielt ungdomskarakterer. Det er en fase i livet man aldri får igjen. Jeg har ikke mulighet til å endre min egen barndom, men jeg kan prøve å forandre disse menneskenes fase, sier forfatteren.

Ingen hevn Men ungdomslitteraturen er ikke et hevnprosjekt for forfatteren, verken mot teitingene som misforstod ham da han var ung eller mot bygda han vokste opp i.

- Det kan hende at jeg har noe uoppgjort fra mine ungdomsår, men det er nok ikke der denne fascinasjonen ligger. Jeg har ikke behov for å ta hevn, men jeg liker å være tilstede i karakterene sine liv, sier Rosenløw Eeg.

Boka forteller én historie, ved hjelp av fem ulike perspektiv. De fem ungdommene havner i samme t-banevogn. Så eksploderer det. Ungdommene sitter innesperret i vogna, under bakken.

Skyldfølelse Siste «Gyldig fravær»-punktum var satt før 22. juli. Før så mange nordmenn for alvor fikk et reelt forhold til terror og frykt. Forfatterens første reaksjon var at boka ikke kunne gis ut.

 NY BOK:  Harald Rosenløw Eeg er aktuell med ungdomsromanen «Gyldig fravær». Foto: Jo Straube / Dagbladet
NY BOK: Harald Rosenløw Eeg er aktuell med ungdomsromanen «Gyldig fravær». Foto: Jo Straube / Dagbladet Vis mer

- Jeg kjente på en slags skyldfølelse, som om jeg hadde gjort noe galt. Det har skjedd før også. At jeg skriver om noe fiksjonelt, men som likevel er realistisk nok til at det kan skje, og så skjer det noe lignende.

Han følte likevel at boka måtte finnes.

- Når en ekstremsituasjoner oppstår, hentes det fine i det unge mennesket frem. Ikke frykten, men savnet, sårbarheten og standhaftigheten som oppstår når det som ligger bak fasaden avdekkes. Det har vi sett etter 22. juli, og det er det mitt prosjekt har dreiet seg om, sier Rosenløw Eeg.