«SKRIK»: Munchmuseets versjon.GEITESPRANGET (Dagbladet) Vi befinner oss på stedet der Ekebergåsen er på sitt bratteste. En smal sti tråkler seg ned langs henget, beskyttet av et slitt smijernsrekkverk. Omsider kommer vi ned til et platå. På oppfordring fra Edvard Munch-eksperten Jan Thurmann-Moe snur vi oss og ser oss tilbake.
– Her er det, sier han.
– Her er stedet Munch avbildet på sitt maleri «Skrik».
Vært her før
Med oss på denne utflukten er den franske forfatteren Laurent Graff. Med sin roman «Skrik», som kommer ut på norsk i disse dager, har han vakt stor oppsikt i hjemlandet. Han stiller seg opp omtrent der den underlige figuren på maleriet står og utstøter sitt tause rop mot en blødende himmel.
– Merkelig, sier Graff.
– Det er som om jeg har vært her før. Jeg kjenner igjen omgivelsene. Jeg føler meg i slekt med landskapet. Det bekrefter alt jeg har forestilt meg.
– Kjenner du noen form for angst?
– Nei. Ikke akkurat nå. Men jeg føler det som om jeg blir gjennomstrømmet av den ideen Munch skapte da han malte bildet. Den tilhører ingen, den er allemannseie.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger