Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Inspirert av radikal muslim

Morten Harket om sitt nye album.

FORLØST: Morten Harket er rett og slett lykkelig over det nye albumet «Brother» som kom i går. Han sier at han føler seg som i tida før a-ha. Full av oppdrift. — Jeg føler veldig sterkt for «Brother». Foto: Lars Eivind Bones'/ Dagbladet
FORLØST: Morten Harket er rett og slett lykkelig over det nye albumet «Brother» som kom i går. Han sier at han føler seg som i tida før a-ha. Full av oppdrift. — Jeg føler veldig sterkt for «Brother». Foto: Lars Eivind Bones'/ Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under Spellemannprisen skjønte mange at den høytidelige «Brother» ville bli en solohit.

Noen la også merke til teksten: «You are still my brother. To the end of time. You and I — we lost our way. Differences of mind».

-  Låta handler om å forstå betydningen av forskjeller mellom oss mennesker. Du er deg og forblir deg. Jeg kan bare være den jeg er. Fellesskap er bare mulig hvis vi er likeverdige, sier Morten Harket (54) i en sofa på The Thief på Tjuvholmen.

Han ser ut som ei stjerne. Han er fortsatt verdensstjerne. Han gir audiens for å snakke om sitt nye album som er blitt til i samarbeid med produsent Petter Kvint. Og han bestiller lunsjrett med brokkoli.

Radikal inspirasjon Han forteller at låta er inspirert av forfatteren av «The Radical: My journey out of islamist extremism».

I dag er Maajid Nawaz britisk, liberaldemokratisk parlamentskandidat. Harket snakker med entusiasme om den unge muslimen som snudde ryggen til det britiske samfunnet, og som 16-åring ble med i ei islamistisk gruppe og organiserte «satellitter» i Pakistan, Danmark og Egypt. Etter 11. september 2001 havnet han i egyptisk fengsel.

- Han endte opp som demokrat, med erkjennelse av alles rett først og fremst til å bli seg selv. Boka inspirerte meg veldig.
Stille før låta Han roser det intuitive låtsamarbeidet med Petter Kvint.

— Vi vet begge med en gang det begynner «å brenne». Når du får kontakt med deg selv, utenfor deg selv. Det viktigste i prosessen er å være stille. Å lære å holde kjeft. For du leter ikke etter en stor låt, men en bitte liten låt.

—Når kommer øyeblikket?

—Det kan skje på en parkeringsplass, akkurat som et romantisk øyeblikk. Hvor som helst.
Ingen aircondition Den eneste gang han hadde stemmepedagog var på a-has første verdensturné, da han måtte operere bort det enkelte britiske aviser kalte «en svulst på størrelse med en mandarin», men som var en væskefylt blemme på stemmebåndet.

- Jeg synger ikke hver dag, nei.

- Hva gjør du for å ta vare på stemmen?

— Jeg går for eksempel ikke ut og lar meg fotografere i regn og vind. Jeg har ikke råd til å bli syk. Jeg bor ofte på hotell, og er veldig bevisst på hvordan airconditionanlegget er.

FORNØYD: Han roser samarbeidet og prosssen fram til albumet og omtaler låtene sine som tidløse. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORNØYD: Han roser samarbeidet og prosssen fram til albumet og omtaler låtene sine som tidløse. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Ditt heldige utseende har alltid vært et tema. Hva skal til?

- Det er veldig pinlig å skulle svare på slikt. Det jeg kan si er jeg er så heldig at jeg våknet opp med en samboer som er veldig flink med mat, selv om jeg ikke hadde noen slike baktanker, ler Harket fornøyd.

Samboer Inez Andersson og Harket har dattera Carmen som er den yngste av hans fem barn. Når det gjelder kosthold har han to hovedregler:

—Jeg holder meg helt unna poteter og hvete.

—Hva mer?

—Det viktigste at jeg alltid har vært nysgjerrig. Det er et grunnleggende element ved min natur.

SER GODT UT: Han lever sunt og er streng mot seg selv, men vil helst ikke snakke om hvorfor han holder seg så godt.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SER GODT UT: Han lever sunt og er streng mot seg selv, men vil helst ikke snakke om hvorfor han holder seg så godt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!