Inspirerte samspill

Espen Ruds tredje album for året er et lite mesterverk.

STIM: Trommeslageren og komponisten Espen Rud er inne i en god albumstim. PRESSEFOTO: JON EDVARD SUNDNES
STIM: Trommeslageren og komponisten Espen Rud er inne i en god albumstim. PRESSEFOTO: JON EDVARD SUNDNES Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ALBUM: Espen Rud, trommeslager, bandleder og komponist, er inne i en god platestim. «Løvsamleren» er hans tredje album i år (etter hans egen «Dobbeldans» og Fire Fyrers «Prøysen goes Jazz»), men ikke bare det:

Plata er også et lite mesterverk.

ESPEN RUD: Eminente melodifortellinger.
ESPEN RUD: Eminente melodifortellinger. Vis mer

«LØVSAMLEREN» teller 11 gode og iørefallende Rud-melodier av ulik årgang. Bandet Svarttrost - Rob Waring, vibrafon; Jari Bakken, el-gitar; John Pål Inderberg, saksofoner; Terje Gewelt, basser; Rud, trommer/perkusjon - formidler dem med assistanse av fløytist/saksofonist Nils Jansen (sju låter) og sanger/gitarist Lars Klevstrand (to låter), og står på suverent vis for både melodifortelling, utdyping/improvisasjon og klangbilder.

Spesielt det finvevde samspillet mellom Waring og Bakken gir musikken et Burton/Coryell-ekko som ikke er daglig kost på norske — eller for den saks skyld utenlandske — scener.

Likeledes går Inderbergs barytonspill som så ofte før utenpå det meste i sitt slag. Albumet gir også noen påminnelser om at han er en kresen sopransaksofonist.

Aksen Gewelt-Rud er drivende og lydmalende, og Jansens fløyter og Klevelands sang legger ytterligere farger og atmosfære til en musisering som gang på gang byr på «wow!»-forløp, det være seg i form av en improvisert blåserlinje, et kontrapunktforløp, et klangøyeblikk eller rett og slett lyden av et band som swinger av gårde uten fakter og effekter, bare så breddfullt av lekkert anrettet innhold at egenvekta blir skyhøy.

PARADOXICAL FROG: Subtilt fra den progressive New York-scenen.
PARADOXICAL FROG: Subtilt fra den progressive New York-scenen. Vis mer

TRIOEN Paradoxical Frog teller tre unge og toneangivende musikere fra den progressive jazzklubbscenen i New York: Saksofonisten Ingrid Laubrock, tysker med base i New York etter en periode London; videre den kanadiske pianisten Kris Davis og den amerikanske trommeslageren Tyshawn Sorey. Trioen høstet atskillig anmelderros for debutplata, «Paradoxical Frog» i 2010.

Nå kommer oppfølgeren «Union», innspilt i fjor høst etter at trioen beklageligvis hadde måttet melde forfall til Moldejazz noen måneder tidligere.

Paradoxical Frog opererer i atonalitetens rike, med Lauenbrocks tenor- og sopranvandringer i nær dialog med Davis? søkende, rett-på-sak-pianospill. Soreys rolle i det åpne uttrykket blir naturlignok mindre «timekeeping» og desto mer «colouring», noe den mangfoldige jazzakademikeren løser ganske så subtilt med sine trommer og symbaler pluss melodika og trombone.

«Union» klinger mer som det man før kalte «ny musikk» enn som «avantgardejazz».

CORTEX: Herlig hemningsløst hardkjør.
CORTEX: Herlig hemningsløst hardkjør. Vis mer

Mens hver «låt» opererer med individuell komponistkredit, er det åpenbart mye improvisert musisering i gang der trioen forløser dem i en tett kommunikasjon som virker uforstyrrelig underlagt en felles oppfatning om retning, men med stor individuell frihet i veivalgene.

HALVANNET år etter albumdebuten «Resection» er Cortex ute med oppfølgeren, kort og godt kalt «Göteborg» etter byen der innspillingen fant sted.

Den frisktsparkende kvartetten består stadig av trompeter Thomas Johansson, saksofonist Kristoffer Berre Alberts, kontrabassist Ola Høyer og trommeslager Gard Nilssen, og de tar ingen gisler der de syder og koker i Johanssons låter som en kombinasjon av Art Ensemble of Chicago og Atomic med en dæsj Mats Gustafsson på toppen.

Herlig brautende, støyende høyenergijazz med 60-tallsavantgarde i kastene, men likevel så melodi-og pulsforankret at den går raskt til både føtter, hofter og hode og beholder grepet til siste tone.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer