FREE THE NIPPLE: Flere kjendiskvinner har kastet seg på «Free the nipple»-bevegelsen. F.v.: Skuespiller Caitilin Stasey, artist Rihanna, modell Cara Delevingne, kjendisdatter Scout Willis og skuespiller Lena Gora. Foto: Stella Pictures og Twitter
FREE THE NIPPLE: Flere kjendiskvinner har kastet seg på «Free the nipple»-bevegelsen. F.v.: Skuespiller Caitilin Stasey, artist Rihanna, modell Cara Delevingne, kjendisdatter Scout Willis og skuespiller Lena Gora. Foto: Stella Pictures og Twitter Vis mer

Instagram-sjefen skylder på Apple for utskjelt puppesensur

Vil ikke ta støyten alene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Bildedelingsappen Instagram har over 200 millioner aktive brukere, og cirka 60 millioner opplastninger hver eneste dag.

Populær til tross, nettsamfunnet har måttet tåle mye kjeft for sine sensur-betingelser, som forbyr brukere å laste opp bilder som helt eller delvis viser nakenhet.

Særlig bilder av kvinnelige bryster ser ut til å plage administratorene, og både kjente og ukjente har protestert kraftig.

Komikeren Chelsea Handler (40) har eksempelvis erklært «puppekrig» mot Instagram en rekke ganger.

Protesten gjenspeiler også det såkalte «Free the nipple»-fenomenet, en kampanje som retter fokus mot kvinners rett til å vise det de måtte ønske på nettet.

Snakker ut Bildedelingstjenensten, som ble kjøpt opp av Facebook i 2012, har stort sett holdt munn hver gang de utskjelte retningslinjene har vært et tema.

SENSURKJEFT: Mannen bak millionappen Instagram, Kevin Systrom (31) mener nettsamfunnets omdiskuterte puppesensur ikke er på hans kappe. Her poserer han med selve Instagram-dronninga, Kim Kardashian (34). Foto: NTB Scanpix
SENSURKJEFT: Mannen bak millionappen Instagram, Kevin Systrom (31) mener nettsamfunnets omdiskuterte puppesensur ikke er på hans kappe. Her poserer han med selve Instagram-dronninga, Kim Kardashian (34). Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nå har likevel Instagram-sjefen, Kevin Systrom, tatt bladet fra munnen. På en mediekonferanse i slutten av september, omtalt av blant andre Business Insider, hevder Systrom at han er maktesløs.

Han skylder nemlig på Apple.

Den styrtrike 31-åringen mener det er App Store, Apples app-butikk, som sitter på de strenge betingelsene. At Instagram må fjerne innhold som viser for eksempel nakenhet, skyldes rett og slett appens lave aldersgrense (13 år).

Apple ville ha tillatt mer om Instagram hadde hatt en øvrig aldersgrense på 17 år eller høyere, mener Systrom. Bildedelingstjenesten er  ikke er interessert i å heve aldersgrensa.

Vanskelige beslutninger - Vi vil selvfølgelig ha så mange brukere som mulig, og for å holde Instagram i aktivitet må vi forholde oss til retningslinjene. Ikke alle beslutningene er like enkle å ta - som å fjerne kvinnelige brystvorter, sier sjefen.

Dagbladet har vært i dialog med Apple Norge, men har så langt ikke lyktes i å få en kommentar.


I millionselskapets internasjonale app-instruks finnes det punkter som likevel viser til strenge betingelser for innhold.

Blant annet står det skrevet at «apper som inneholder eksplisitt materiale vil bli fjernet.»

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer