Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Instagram-suksess ble til diktbok

- Et motsvar til det pene og pyntelige på sosiale medier.

 BOKSUKSESS:  Ellen Wisløff startet en poesikonto på Instagram, som nå har blitt til bok. Foto: Erik Valebrokk
BOKSUKSESS: Ellen Wisløff startet en poesikonto på Instagram, som nå har blitt til bok. Foto: Erik Valebrokk Vis mer

(Dagbladet): I mai i fjor startet Ellen Wisløff Instagram-kontoen «Ren poesi», som et relativt spontant prosjekt for egen glede. Nå har kontoen over 36 000 følgere, har blitt til bok og er på lista over julas bestselgende norske bøker. 

Wisløff vokste opp i en litteraturinteressert famile, så bøker og dikt har hun hatt et forhold til lenge. Hun har også studert litteraturvitenskap og jobber i dag som sjefsredaktør i magasinet KK. 

- Jeg lagde kontoen i en tid der jeg hadde lite overskudd til å lese bøker. Jeg hadde små barn og lite tid til overs, så jeg begynte heller å lese dikt igjen, sier hun til Dagbladet. 

- Grepet av det Hun startet med å legge ut noen dikt på sin private Instagram-profil og fikk raskt positive tilbakemeldinger på det. 

- Når jeg blir grepet av noe, så har jeg lyst til å dele det med andre. Det er mye «inspirational quotes» ute på Instagram, men jeg hadde ikke funnet noen ordentlige poesikontoer, sier hun og fortsetter:

- Jeg tenker poesi egner seg i det forumet, fordi det er kort og et motsvar til mye av det pene og pyntlige på Instagram. Diktene formidler ofte selvfølelse, som det ser ut som flere kan relatere seg til.

Da hun først lagde kontoen sendte hun den til noen få venner og sa det var hyggelig om de ville følge den - så ballet det på seg. Hun hadde aldri trodd at kontoen skulle bli så stor. 

- Jeg har diskutert det litt - hvorfor det har truffet så mange. Mange av diktene handler om menneskelige relasjoner som mange kan relatere til, og kanskje vi trenger det?, spør hun.

Hun har ikke hatt noen strategi med tanke på hvilke dikt hun legger ut.  

- For meg har det bare handlet om å formidle dikt som treffer meg, så er det selvfølgelig veldig fint å se at flere også føler det sånn. At man kanskje har truffet noe universelt og ikke er alene om å føle noe, sier hun. 

Kjendisdikt I romjula inviterte hun flere norske kjendiser til å bidra med et favorittdikt på poesikontoen, ved å sende dem forespørsel. 

- Det var veldig stas å få respons fra så mange forskjellige med et vidt spenn av poesi - blant annet var det gøy å få med Chirag fra Karpe Diem og kronprinsesse Mette-Marit. Det var også veldig fint å få sendt dikt jeg ikke hadde lest før. Diktet som Ingrid Olava sendte meg av Hilde Domin gjorde at jeg bestilte meg hjem en bok av henne, sier hun. 

Av Trygve Skaug. #trygveskaug @trygveskaug

A photo posted by @renpoesi onHun har ingen planer om å skrive dikt selv med det første, men utelukker ikke at det kan bli en bok til, så lenge det fortsetter å være et overskuddsprosjekt i en hektisk hverdag med sin andre jobb. 

-  Jeg vil ikke at dette skal bli et prosjekt som jeg skal prestere noe i. Det er et overskuddsprosjekt som jeg ønsker å gjøre så lenge det er noe jeg kan kose meg med. Det skal ikke være en jobb, sier hun. 

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media